_ بخش ترانزیستور(تَک اتصالی) UJTs  

تاثیر نسبت (اِستهلاک ذاتی) بر عملکرد ترانزیستور(تَک اتصالی) UJTs 

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)




نسبت استهلاک ذاتی (η) یک UJT، ولتاژ اِمیتر مورد نیاز برای تحریک دستگاه را تعیین می‌ کند. این ولتاژ، ولتاژی را تعریف می‌ کند که در آن UJT از حالت مقاومت بالا به حالت مقاومت پایین منتقل می‌ شود. نسبت استهلاک یک ویژگی ذاتی UJT است که تحت تأثیر ساختار داخلی آن و غلظت آلایش ماده پایه قرار می‌ گیرد.


وظیفه اصلی یک UJT 

وظیفه اصلی یک UJT عمل کردن به عنوان یک سوئیچ کنترل‌ شده با ولتاژ است. هنگامی که ولتاژ در ترمینال اِمیتر آن به کسر مشخصی از ولتاژ دو ترمینال بیس آن (که با نسبت استندآف ذاتی آن تعریف می‌ شود) برسد، فعال (روشن) می‌ شود و هنگامی که جریان به زیر نقطه سقوط اُفت می‌ کند، خاموش می‌ شود و این امکان را فراهم می‌ کند که به عنوان یک نوسان‌ ساز رلاکسیون بسیار کارآمد استفاده شود.

images547_77d2.jpg


تفاوت کلیدی بین UJT ها و BJT ها

تفاوت‌های کلیدی در ساختار و عملکرد آنها نهفته است. UJTها یک پیوند pn دارند، مقاومت منفی نشان می‌ دهند و در درجه اول برای کاربرد های سوئیچینگ و زمان‌ بندی استفاده می‌ شوند. از سوی دیگر، BJT ها دو پیوند pn دارند، با جریان کنترل می‌ شوند و معمولاً برای تقویت و سوئیچینگ استفاده می‌ شوند. همچنین، BJT ها نسبت مقاومت ذاتی مانند UJT ها ندارند.

ujt_op2_q8rn.jpg

NPN and PNP symbols


نظریه عملیاتی پشت یک ترانزیستور تک پیوندی (UJT) 

نظریه عملیاتی یک ترانزیستور تک پیوندی (UJT) بر اساس ساختار منحصر به فرد آن و مدولاسیون رسانایی در ناحیه بیس آن است. هنگامی که ولتاژ امیتر به سطح خاصی (که توسط نسبت استندآف ذاتی تعیین می‌ شود) می‌ رسد، باعث ایجاد جریانی می‌ شود که منجر به افت ناگهانی مقاومت در ناحیه مقاومت منفی آن می‌ شود. این ویژگی به آن اجازه می‌ دهد تا برای کاربردهایی مانند نوسان‌ ساز های رلاکسیون استفاده شود.


untit668_xzlh.jpg


UJT ها در مدار های نوسان‌ ساز رِلاکسیون 

UJTها به دلیل ویژگی‌های منحصر به فرد مقاومت منفی خود، که امکان طراحی ساده‌ای را که تنها به چند قطعه خارجی مانند مقاومت و خازن نیاز دارد، فراهم می‌کند، در مدارهای نوسان‌ساز رلاکسیون ترجیح داده می‌شوند. توانایی ذاتی آنها در تغییر از حالت مقاومت بالا به حالت مقاومت پایین و سپس تنظیم مجدد خودکار، برای تولید پالس‌های تکراری ایده‌آل است.

controlling-transistor-with-potentiometer_49x7.gif


UJTها در کاربرد هایی غیر از نوسان‌ ساز های رلاکسیون 

بله، اگرچه UJTها به خاطر نوسان‌ ساز های رلاکسیون شناخته شده‌ اند، اما در کاربرد های دیگری مانند مدار های تریگر برای یکسو کننده‌ های کنترل‌ شده سیلیکونی (SCR) نیز استفاده می‌ شوند. ویژگی‌ های سوئیچینگ و توانایی آنها در تولید پالس‌ های زمان‌ بندی، آنها را به انتخاب خوبی برای این کاربردها تبدیل می‌ کند.

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)

دکترایِ  تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک