نانو سنسورهای سنتزی؛ نانو چیپ LOC و نانو سنسورهای گازی بر پایه دکترای نانو الکترونیک
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
نکته : این نانوحسگرهای سنتزی و نانو حسگرهای گازی از طریق اتصال ذرات خاص به انتهای نانو لوله های کربنی و محاسبه فرکانس ارتعاشی در حضور یا بدون حضور ذرات تهیه میشوند.
این نانوحسگرها اغلب برای شناسایی و کنترل واکنشهای شیمیایی توسط ذرات نانو استفاده میشوند.ساخت نانوحسگرهای گازی یکی از موضوعات قابل توجه در دهههای اخیر به جهت کاربردهای فراوان آنها در صنایع مختلف غذایی، شیمیایی، بهداشتی، نظامی و حتی تحقیقات فضایی بوده است. نشت گازهای مهلک یکی از خطرات روزمره زندگی صنعتی است. متاسفانه هشدار دهنده های موجود در صنعت اغلب بسیار دیر موفق به شناسایی اینگونه گازهای نشتی میشوند. نمونه هایی از این نوع حسگرها از نانولوله های تکالیه به ضخامت حدود یک نانومتر ساخته شدهاند و میتوانند مولکولهای گازهای سمی را جذب کنند. آنها همچنین قادر به شناسایی تعداد معدودی از مولکولهای گازهای مهلک در محیط هستند. اینگونه حسگرهای گازی برای شناسایی گازهای آمونیاک و دیاکسید نیتروژن که از جمله گازهای سمی به شمار میروند، با موفقیت آزمایش شده اند.
نانوحسگرهای اکسیدهای فلزی توجه زیادی را در حوزه علوم پایه و کاربردی به خود جلب کرده اند. این حسگرها عمدتا از نیمه هادی های اکسید فلزی همچون نانو اکسید قلع، نانو اکسید روی و نانو اکسید مس ساخته میشوند. نمونه ی آزمایشی این حسگرها قادر به شناسایی آنی مولکولهای آمونیاک و دیاکسید نیتروژن در غلظت 20 ppm ( یعنی 01 قسمت در یک میلیون قسمت ) شده است. این حسگرها برای شناسایی به هنگام گازهای بیو شیمیایی جنگی، آلاینده های هوا و حتی مولکولهای آلیِ موجود در فضا کاربرد خواهند داشت.
نانو سنسورهای سنتزی و نانو چیپ LOC ؛ در کشاورزی و پزشکی
با استفاده از این حسگرها شناسایی مقادیر بسیار کم آلودگی شیمیایی یا ویروس و باکتری در سامانه های کشاورزی و غذایی و پزشکی ممکن است.همچنین از میان این حسگرها میتوان به حسگر بر پایه نانوسیم ها اشاره کرد که آسیبهای ناشی از تشعشع را در صنایع پزشکی و آزمایشگاهی تشخیص میدهد. این نانوحسگرها در سلولهای خونی قرار داده میشوند.همچنین آزمایشگاه روی تراشه (LOC ) دستگاهی است که از یک یا چند عملگر آزمایشگاهی روی یک تراشه به ابعاد چند میلیمتر یا سانتیمتر مربع تشکیل شده است و با حجمهای بسیار کم مایعات سروکار دارد و اطلاعات موردنظر زیادی را میتواند از یک نمونه به ما بدهد.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)