(رِگولاتور شناسی Regulator)

جریان ورودی به (آی سی رگولاتور) باید بین 3 تا 8 ولت بیشتر از جریان تثبیت خروجی باشد 

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)


نکته: آی سی رگولاتور دارای سه پایه است . پایه وسط آن مشترک است و به زمین مدار یا منفی متصل است . پایه اول ورودی جریان و پایه سوم خروجی تثبیت شده جریان است.نکته بسیار مهم این موضوع است که جریان ورودی به آی سی رگولاتور باید بین 3 تا 8 ولت بیشتر از جریان تثبیت خروجی باشد به عنوان مثال به آی سی 7805 باید بین 8 تا 13 ولت جریان بدهیم تا 5 ولت تثبیت شده در خروجی به ما بدهد. جریان دهی آی سی های رگولاتور 1 آمپر است.

رِگولاتور های خطی نسبتاً ساده هستند اما معمولاً نسبت به رِگولاتور های سوئیچینگ پیچیده‌ تر کارآمدتر هستند. برای هر دو نوع مبدل برق DC، ناکارآمدی تبدیل توان به شکل گرما از بین می رود.یک رگولاتور خطی ولتاژ خروجی حاصل از ولتاژ ورودی را از طریق یک ترانزیستور تولید می کند که با فیدبک کنترل می شود. ولتاژ خروجی تقسیم می شود و با یک مقایسه کننده که پایه ترانزیستور را به حرکت در می آورد با ولتاژ مرجع مقایسه می شود. فیدبک به ورودی منفی مقایسه کننده متصل است، زیرا در آن پیکربندی، پایه ترانزیستور با کاهش ولتاژ خروجی روشن می شود و ترانزیستور بیشتر روشن می شود و مقاومت بین Vin و Vout کاهش می یابد.از نظر سطح بالا، یک تنظیم کننده خطی مانند یک مقاومت کنترل کننده است. جریانی که وارد می‌شود اساساً همان جریانی است که به بیرون می‌رود، زیرا مدار کنترل مقدار کمی جریان را در مقایسه با جریان کشیده شده توسط بار قدرت می‌کشد. مانند تمام قطعات الکترونیکی، توان تلف شده توسط رگولاتور خطی برابر است با ولتاژ دو سر آن ضربدر جریان عبوری از آن. توان تلف شده طبق قانون پایستگی انرژی برابر با تَوان ورودی مِنهای توان خروجی است.

ناکارآمدی متناسب با افت ولتاژ از ورودی به خروجی است، بنابراین به حداقل رساندن این مقدار در صورت ثابت بودن جریان بار، اتلاف توان را به حداقل می رساند. رگولاتور های کم توان که تا 200 میلی ولت یا حتی افت کمتر بین ورودی و خروجی کار می کنند.به طور خلاصه، رگولاتور های خطی زمانی استفاده می شوند که اختلاف بین ولتاژ ورودی و خروجی کم باشد یا نیاز جریان بار کم باشد. آنها برای برنامه هایی که 1 وات یا کمتر را از بین می برند عالی عمل می کنند. فراتر از آن یا اگر الزامات کارایی سخت ‌گیری دارید، مانند دستگاهی که با باتری کار می ‌کند، به فکر استفاده از تنظیم‌ کننده سوئیچینگ باشید.

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)

دکترایِ  تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک