نانو لیزر های شیمیایی (Chemical nano-lasers) ساختار ، عملکرد (بر پایه دکترای نانو _ میکرو الکترونیک) (دکترای آموزشی _ پژوهشی)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
نکته : نانو لیزر شیمیایی معمولا به لیزری گفته می شود که وارونی انبوهی آن مستقیما از واکنش شیمیایی حاصل شود. در نانو لیزر شیمیایی معمولا واکنشی شیمیایی بین عناصر گازی وجود دارد. در این مورد مقدار زیادی از انرژی واکنش به صورت انرژی ارتعاشی مولکول ها باقی می ماند.
در این نوع نانو لیزرها ، تغییرات انرژی حاصل از یک واکنش شیمیایی باعث برانگیزش بعضی از فرآورده ها و در نتیجه وارونگی جمعیت می شود که به دنبال آن عمل لیزر اتفاق می افتد. تجزیه هالید نیتروزیل توسط نور را می توان به عنوان مثال ذکر نمود. در تجزیه هالید نیتروزیل بر انگیخته می شود. و می تواند کلر یا برم باشد.به دلیل وجود تابش های فلورانس پر شدت حاصل از بعضی ترکیبات لانتانید ها ، استفاده از این سیستم ها چندان مورد توجه نبوده است. این ترکیبات ایجاد پرتو نانو لیزر را ممکن ساخته است. یکی از مکانیسم های پیشنهادی برای این فرآیند آن است که ابتدا لیگاند برانگیخته شده و سپس یک جهش بدون تابش درون مولکولی به تراز برانگیخته فلز صورت گیرد و به دنبال آن یون فلزی با گسیل تابش فلورسانس به تراز پایه بر می گردد.این تابش سرچشمه پرتو نور نانو لیزر است.دی کتونها از جمله لیگاند هایی هستند که با تولید ترکیبات واکنش شیمیایی می نمایند. در چنین سیستم هایی می توان با استفاده از یونهای فلزی _ شیمیایی گوناگون ، نانو لیزر های کنترل شده) بدست آورد. اما نیاز به درجه حرارت پایین جهت تامین کارآیی خوب ، این سیستم ها میباشد.
نانو لیزر های شیمیایی به دلیل انتقال گرمای بیش از حد از حفره لیزر از طریق جریان مافوق صوت ، کیفیت پرتو بسیار خوبی دارند. نانو لیزر شیمیایی را با تشخیص اینکه بسیاری از واکنش های شیمیایی انرژی اضافی را در ارتعاشات کششی پیوند تازه تشکیل شده رسوب می دهد ، پیشنهاد داد. اگر واکنش شیمیایی در نانو لیزر به تولید ساختار هایی با انرژی داخلی بیشتر نسبت به حالتهایی با انرژی داخلی کمتر منجر شود.
نتیجه گیری :
نانو لیزر شیمیایی معمولا به لیزری گفته می شود که وارونی انبوهی آن مستقیما از واکنش شیمیایی حاصل شود. در نانو لیزر شیمیایی معمولا واکنشی شیمیایی بین عناصر گازی وجود دارد. در این مورد مقدار زیادی از انرژی واکنش به صورت انرژی ارتعاشی مولکول ها باقی می ماند.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
دکترایِ تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک