نانو حسگرهای بیومدیسین Biomedicine ابزاری توانمند جهت شناسایی مولکول های زیستی (دکترای نانو _ میکرو الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )
نکته : با کمک نانو حسگرهای بیومدیسین Biomedicineتشعشعات و بیوسَمهای زیستی را در مواقع ضرروری میتوان مورد بررسی قرار داد. در زمینه بیولوژیکی نیز نیاز به حسگرهای بسیار حساسی به صورت آزمایشگاههایی بر روی تراشه است که بتوانند کوچکترین علائم نشان دهنده سرطان و آسیب های سلولی را شناسایی کنند.
نانو حسگرهای بیومدیسین Biomedicine ، نام گروهی از حسگرها است. این حسگرها به گونه ای طراحی میشوند تا تنها با یک مادهی خاص واکنش نشان دهند. نتیجه ی این واکنش به صورتِ پیامهایی در میآید که یک ریزپردازنده، میتواند آنها را تحلیل کند. نانو حسگرهای بیومدیسین Biomedicine طی سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از مراکز تحقیقاتی قرار گرفته اند. از آنجا که نانو حسگرهای بیومدیسین Biomedicine ابزاری توانمند جهت شناسایی مولکول های زیستی هستند، امروزه از آنها در علوم مختلف پزشکی، صنایع شیمیایی، صنایع غذایی، مانیتورینگ محیط زیست، تولید محصولات دارویی، بهداشتی و غیره بهره میگیرند. نانو سنسور های بیولوژیکی (Nano bio sensor) حواس بویایی و چشایی انسان که به شناسایی بوها و طعم های مختلف میپردازد و یا سیستم ایمنی بدن که میلیونها نوع مولکول مختلف را شناسایی میکند، نمونه هایی از حسگرهای زیستی طبیعی هستند. بیشترین کاربرد نانو حسگر های بیومدیسین Biomedicine در تشخیص های پزشکی و علوم آزمایشگاهی است، در حال حاضر بیوسنسور های گلوکز از موفقترین بیوسنسورهای موجود در بازار بوده که برای اندازه گیری غلظت گلوکز خون بیماران دیابتی استفاده میشود. در پانکراس بیماران دیابتی به میزان کافی انسولین تولید نمیشود. در این گونه موارد برای تنظیم مصرف میشود. انسولین، سنجش مداوم میزان گلوکز خون ضروری است. حسگرها به بیماران مبتال به دیابت کمک میکند تا در طول روز به سنجش سطح گلوکز خون خود پرداخته و در زمانهای مورد نیاز انسولین تزریق کنند.
یکی از برتری های بالقوه نانو بیوسنسورها نسبت به سنسورهای عادی حساسیت بالای آنها است. حساسیت داخلی یک سنسور به صورت نسبت سیگنال خروجی سنسور به تغییر در خواص سنسور میزان آنالیت های متصل به سنسورتعریف میشود.این پارامتر را می توان به عنوان توانایی سنسور برای تبدیل یک سیگنال ورودی به یک سیگنال خروجی در نظر گرفت. یک سنسور با حساسیت بالا قادر به تغییرات لحظه ای سریع میباشد. همچنین حساسیت را میتوان به صورت آزمون روش حساسیت نیز تعریف کرد که توضیح میدهد چگونه یک تست تشخیصی قادر به شناسایی نمونه ی خاصی حاوی آنالیت و یا بدون آنالیت است. حساسیت در سنسورها برخی خواص از جمله تکرار پذیری و دقت تشخیصی را تحت تاثیر قرار می دهد.
نتیجه گیری :
با کمک نانو حسگرهای بیومدیسین Biomedicineتشعشعات و بیوسَمهای زیستی را در مواقع ضرروری میتوان مورد بررسی قرار داد. در زمینه بیولوژیکی نیز نیاز به حسگر های بسیار حساسی به صورت آزمایشگاه هایی بر روی تراشه است که بتوانند کوچکترین علائم نشان دهنده سرطان و آسیب های سلولی را شناسایی کنند.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
دکترایِ تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک