میکروکنترلر(ATMEGA48_ AVR) یک بررسی کامل از ساختار و کاربرد ها
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
نکته :میکروکنترلر های(ATMEGA48_ AVR) این نوع میکروها قابلیت خود برنامه ریزی دارند و می توان آنها را بدون اسـتفاده از مـدارات اضـافی برنامـه ریزی کرد همچنین بیش از 256 Kبایت حافظه فلش و 4 Kبایت حافظه استاتیک و قابل برنامه ریزی دارند.
یکی از خانواده های معروف شرکت اتمل میکروکنترلرهای AVR سری ATmega هستند که در پروژه های دانشجویی، تحقیقاتی و بعضی از صنایع از آنها استفاده می شوند. این نوع میکروها به دلیل آسانی در برنامه نویسی و فرکانس کاری مناسب از محبوبیت خاصی در بین مهندسان برق برخوردار است. از جمله فرزندان این خانواده می توان به ATmega8 ، ATmega16، ATmega32، ATmega64، ATmega128 و میکروکنترلر های(ATMEGA48_ AVR) می باشند که معروفترین در خانواده Atmega هستند. این میکروها از لحاظ امکانات و قابلیت ها در حالت کلی یکسان هستند اما در زمینه های جزیی مانند کانال های ADC، تایمر کانترها و در تعداد حافظه های میکرو با یکدیگر اختلاف دارند.
اگر شما به میکرویی احتیاج دارید که دارای سرعت و کارایی بالا باشد و توانایی اجرای حجـم زیـادی از کـد برنامه را داشته و بتواند داده های زیادی را سروسامان دهد باید از AVR های مدل (ATMEGA48) اسـتفاده کنیـد؛ آنها به ازای هر یک مگا هرتز سرعت ، توانایی اجرای یک میلیون دستورالعمل در هـر یـک ثانیـه را دارنـد همچنین قابل برنامه ریزی و بروزرسانی کدها با سرعت و امنیت بسیار بالایی هستند.
نکات کلیدی و سودمند مدل میکروکنترلر های(ATMEGA48_ AVR) :
حافظه سریع از نوع فلش با عملکرد خود برنامه ریز و بلوکه ی بوت(Block Boot )دقت بسیار بالای 8-کانال در تبدیل آنالوگ به دیجیتال 10 بیتیUSARTو SPI و TWI بر طبق واسطه های سریال واسطه ی JTAG بر طبق استاندارد های زیر میباشد:
1.1149 IEEE TWI: Two Wire Interface is a byte oriented interface
USART: Universal Serial Asynchronous Receiver/Transmitter
SPI: Serial Peripheral Interface
JTAG available only on devices with 16KB Flash and up
واسط JTAG فقط در میکروهای با بیش از 16 کیلوبایت حافظه فلش موجود است. عدد نوشته شده در کنار مدل میکرو، مقدار حافظه فلش موجود در میکرو می باشد. برای مثال ATmega64 دارای حافظه فلش ۶۴ کیلوبایت و میکروکنترلر های(ATMEGA48_ AVR) دارای حافظه فلش ۱۲۸ کیلوبایت هستند. این میکروها از لحاظ حافظه فلش با یکدیگر متفاوت هستند که بر اثر نیازی که دارید می توانید بهترین نوع را انتخاب کنید. هر یک از میکروها دارای دو نوع هستند. که با نوشتن L یا A در آخر مدل با یکدیگر متفاوت می شوند بطور مثال ATmega16A و میکروکنترلر های(ATMEGA48_ AVR). این دو نوع از میکروها فرق هایی با یکدیگر دارند که از جمله آنها، سطح ولتاژی می باشد برای مثال در مدل ATmega64A دارای ولتاژهای ۴٫۵ تا ۵٫۵ ولت و مدل ATmega64L دارای ولتاژ ۲٫۷ تا ۵٫۵ هستند. از لحاظ فرکانسی با یکدیگر نیز فرق دارند بطوری که ATmega64L دارای فرکانس ۰ تا ۸ مگاهرتز و میکروکنترلر های(ATMEGA48_ AVR) دارای فرکانس ۰ تا ۱۶ مگاهرتز می باشند.
میکروکنترلر های(ATMEGA48_ AVR)، دارای امکانات و قابلیت های زیادی هستند از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کانال های ADC آنالوگ به دیجیتال، تایمر کانتر (تایمر و شمارش گر)، ماژول مقایسه کننده آنالوگ، رابط سریال UART، سریال SPI، رابط سریال دو سیمه TWI، سیستم عیب یابی دیباگ و JTAG میکروکنترلر، پشتیبانی از بوت لودر، وقفه های داخلی و خارجی نیز میباشد.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
دکترایِ تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک