موتور های الکتریکی (اتوماسیون PLC) ساختار و عملکرد (برق _ الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: ( افشین رشید )
نکته : موتورهای الکتریکی تجهیزاتی هستند که برای ایجاد حرکت از آنها استفاده می گردند. از نظر جریان الکتریکی موتورها را به دو نوع AC جریان متناوب و DC جریان مستقیم تقسیم می شود.
موتورهای AC نسبت به موتورهای DC دارای مزایایی از جمله ساختمان ساده تر، راه ساده تر، تعمیرات و نگهداری ساده تر، هزینه کمتر و مقاومت محیطی بیشتر می باشند. موتور های AC به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم می شوند که موتور الکتریکی سه فاز خود به دو نوع آسنکرون و سنکرون قسمت می شوند. موتورهای آسنکرون کاربرد وسیع تری نسبت به موتورهای سنکرون دارند.اساس کار موتورهای آسنکرون بر مبنای میدان مغناطیسی دوار بنا شده است و ساختمان آنها از دو بخش استاتور و روتور تشکلیل می شود. استاتور به عنوان بخش ثابت موتور محسوب شده که دارای سیم پیچی های خاصی به صورت سه فاز می باشد. روتور بخش متحرک محسوب می شود که با چرخش آن می توان عمل خاصی انجام داد.
با توجه به نوع سیم پیچی روتور، موتورهای آسنکرون سه فاز به دو دسته زیر می توان تقسیم نمود:
1 ) موتور روتور قفس سنجابی
2 ) موتور روتور سیم پیچی شده
گروه دیگری از موتورهای آسنکرون، موتورهای تک فاز می باشند که با برق AC تک فاز کار می کنند.
موتورهای تک فاز را می تان به چهار گروه تقسیم نمود: موتور های القایی دارای یک سیم پیچ اصلی و سیم پیچ کمکی راه انداز می باشند
1 )موتورهای یونیورسال
2 )موتورهای دفعی
3 )موتورهای سنکرون
موتورهای پله ای: موتورهایی هستند که بدون استفاده از فیدبک امکان کنترل سرعت و تنظیم موقعیت حرکتی را در اختیار ما قرار می دهند. عملکرد اصلی یک موتور پله ای به شفت موتور اجازه می دهد تا به اندازه ی زاویه دقیق مطابق پالس های الکتریکی ارسالی به موتور بچرخد.
موتور های خودفرمان: موتورهای با قدرت بالایی هستند که برای جابه جایی اوزان سنگین مورد استفاده قرار می گیرند.همه ی موتور های الکتریکی دارای پالکی می باشند که در روی بدنه ی موتور نصب می گردد. پلاک مانند شناسنامه موتور بوده و بسیاری از مشخصات موتور در آن درج می گردد.
نویسنده: دکتر (افشین رشید )