تعمیر و بازیابی یک مدار آنالوگ و سیگنال ترکیبی در بُرد های الکترونیکی ( مهندسی برق _ الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )
مدارات آنالوگ:
مدرات الکترونیکی آنالوگ مداراتی هستند که جریان یا ولتاژ به صورت پیوسته با زمان تغییر می کند.
مدارات آنالوگ از دو بلوک اساسی تشکیل می شوند: مدارات سری و مدارات موازی.
در مدارات سری، جریانی مساوی از تمامی قطعات اتصالی سری عبور می کند.
در مدارات موازی، تمامی قطعات به ولتاژی مساوی متصل شده اند و جریان بسته به مقاومت قطعه،بین قطعات تقسیم می شود
قصعات اصلی مدارات آنالوگ عبارتند از: مقاومت ها،خازن ها، سلف ها، دیود ها و ترانزیستورها که از قانون جریان ها تبعیت می کنند.
ما می توانیم مدارات آنالوگ را براحتی به صورت شماتیک ترسیم کنیم. به صورتی که سیم ها را بصورت یک خط نشان داده و هر قطعه را با یک سمبل یکتا مشخص می نماییم.
در مدارات آنالوگ معمولا مقاومت سیم ها را صفر فرض می کنیم.قطعات فعال مانند ترانزیستورها معمولا برای کنترل جریان یا ولتاژ استفاده می شوند.برای مثال ترانزیستور اثر میدان،می توانند به عنوان منبع جریان از سورس به درین در نظر گرفته شود.
مدارات دیجیتال:
در مدارات دیجیتال، سیگنال های الکتریکی مقادیر گسسته ای را اختیار می کنند. این مقادیر اطلاعات در حال پردازش را نمایش می دهند. در بسیاری از موارد،کدهایی باینری استفاده می شوند: یک ولتاژ(مثبت ترین ولتاژ) عدد ۱ را نشان میدهد و دیگری(نزدیک زمین) عدد ۰ را نمایش می دهد.
مدارات دیجیتال از ترانزیستورها به طور وسیعی برای ساخت گیت های منطقی استفاده می کنند. مانند:AND،OR،NAND،NOR.
مراحل ساخت و طراحی مدارات دیجیتال با آنالوگ متفاوت است. هر گیت منطقی، سیگنالی باینری را بازتولید می کند. بنابراین طراح لازم نیست ولتاژهای آفست، گین یا سایر مشخصه های طراحی آنالوگ را تجزیه و تحلیل کند. در نتیجه مدارات بسیار پیچیده دیجیتال را، با میلیون ها گیت منطقی، می توان در یک چیپ کوچک مجتمع کرد. این مدارات دیجیتال مجتمع در قطعات الکترونیکی مدرن،مانند تلفن همراه و رایانه به کار می روند.
مدارات سیگنال-ترکیبی
این مدارات شامل هر دو مدار دیجیتال و آنالوگ می شوند. مانند تایمرها،مقایسه کننده ولتاژ،مبدل آنالوگ به دیجیتال و مبدل دیجیتال به آنالوگ. بسیاری از سیستم های ارتباطی پیشرفته از این نوع مدارات استفاده می کنند.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )