_ بخش دیود زِنِر (zener diode)  _ امنیت در مدار الکترونیکی

بررسی و تحلیل اثر زِنِر در حالت ولتاژ زانو

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)


دیود زنر که به عنوان دیود شکست نیز شناخته می شود، یک دستگاه نیمه هادی با دوپ شدید است که به طور ویژه برای عملکرد در جهت معکوس طراحی شده است. وقتی پتانسیل به ولتاژ زنر می رسد که به ولتاژ زانو نیز معروف است و ولتاژ در ترمینال دیود زنر معکوس می شود، در آن زمان، اتصال از بین می رود و جریان در جهت معکوس شروع به جریان می کند. این اثر به اثر زنر معروف است.



اگر می‌ خواهیم از ویژگی‌ های شکست معکوس دیود زِنِر استفاده کنیم، باید آن را در حالت بایاس معکوس آن کار کنیم. تا زمانی که ولتاژ منبع تغذیه بالاتر از ولتاژ زنر باقی بماند، ولتاژ کاهش یافته در دیود زنر تقریباً در زیر ولتاژ معمول و عادی باقی خواهد ماند.مانند هر دستگاه نیمه هادی، دیود زنر به دما حساس است. 



دمای بیش از حد یک دیود زنر را از بین می برد و چون هم ولتاژ را کاهش می دهد و هم جریان را هدایت می کند، گرمای خود را مطابق با قانون ژول (P=IE) تولید می کند. بنابراین، باید مراقب بود که مدار تنظیم کننده به گونه ای طراحی شود که از توان اتلاف دیود تجاوز نکند. به اندازه کافی جالب توجه است، زمانی که دیود های زنر به دلیل اتلاف بیش از حد توان از کار می افتند، معمولاً به جای باز شدن، کوتاه می شوند.

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)

دکترایِ  تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک