بخش (ماژول شناسی اِلکترونیکی Module)
ماژول های گرمایی (Heat module) نحوه عملکرد و کاربردها
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
نکته: (Heat Mudole) ماژول های گرمایی یکی از انواع ماژول ھای گرمایی ترمینستورھا ھستند. این ماژول ھا اِلمانھای مقاومتی پسیوی ھستند که مقاومتشان متناسب با دمایشان تغییر میکند.
ماژول های گرمایی بسته به اینکه در اثر گرما مقاومت شان افزایش یا کاھش مییابد، برای آنھا به ترتیب ضریب حرارتی مثبت یامنفی را تعریف میکنند. نوع دیگری از ماژول ھای گرمایی ماژول ترموکوپلھا ھستند که آنھانیز در اثر تغییر دمای محیط ولتاژ کوچکی را تولید میکنند. در استفاده از این ماژول ھا معمولا یک سر ترموکوپل را به دمای مرجع وصل کرده و سر دیگر را در نقطه ای که باید دمایش اندازه گیری شود، قرار میدھند.ماژول تماسی گرمایی یا (Heat Module) برای اندازه گیری دمای محیط در واقع دمای خودش را اندازه گیری میکند.با تماس این ماژول به شئ تحت کنترل یا قرار گرفتن آن درمحیط تحت اندازه گیری،تعادل گرمایی بین ماژول و محیط ایجاد میشود.در این حالت جریان گرم یا Heat Flow بین محیط و ماژول وجود ندارد.در ماژول های حرارتی غیرتماسی آنچه سنجیده میشود توان حرارتی مادون قرمز یا نوری متصاعد شده ای است که از یک سطح (یاجسم) با مساحت (یاحجم) مشخص یا قابل محاسبه دریافت میگردد.علاوه بر این، روشهای پیشرفته ترموگرافی با تصویر برداری از اجسام و تجزیه و تحلیل تصاویر دریافتی که قادر به اندازه گیری دقیق دمای اجزای مختلف جسم است نیز در زمره ماژول های حرارتی غیرتماسی قرار می گیرد.علاوه بر موارد فوق میتوان به میکروترمو فیوزها و محافظهای حرارتی نیمه هادی نیز اشاره کرد. یک قطع کننده حرارتی از نوع ترموفیوز در بسیاری از مدارهای مجتمع مدرن، مادربورد ها و سیستم های پیشرفته الکترونیکی باعث بالاتر رفتن حفاظت چیپها، CPU ها و سایر اجزای گران قیمت آنها در برابر دمای بالا میشود.
ساختمان داخلی و نحوه کاربرد ماژول های دما (heat module )
در پروسه کنترل ،ثبت ،اندازه گیری، و نمایش حرارت یک سیستم یاشئ اختلاف بسیاری زیادی بین مفاهیم“ماژول حرارت”و“اندازه گیری حرارت”وجود دارد. یک دماسنج جیوه ای معمولی میتواند به آسانی برای اندازه گیری دمای اتاق، یک مایع و… مورد استفاده قرارگیرد ، در حالیکه از آن نمیتوان برای ثبت وکنترل دمای محیط یا شئ مورد اندازه گیری استفاده نمود.
متقابلاً یک ماژول گرما نمی تواند برای نشان دادن دمای محیطی که درآن قرارگرفته شده است به تنهایی مورد استفاده قرار گیرد. ماژول های حرارت را میتوان بطور کلی به دوگروه تماسی وغیر تماسی تقسیم کرد.ماژول های حرارتی تماسی تنوع و فراوانی بسیار بیشتری نسبت به نوع غیرتماسی دارند.این ماژول ها شامل: انواع ترموکوپلها TC، مقاومتهایRTD و PRT، ترمیستورها ،بی متالها، ترمومترهای شیشه ای ،ترموکوپلها، و انواع نیمه هادی شامل دیود، ترانزیستور و آی سی های اندازه گیری و کنترل دما هستند.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
دکترایِ تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک