بازیابی  و راه اندازی مدار های (ناشی از ولتاژ بیش از حد ، قطبیت معکوس یا بیش از حد جریان جریان موج دار) معیوب و غیر قابل استفاده

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)




نکته : به طور معمول ترکیدن خازن الکترولیتی ناشی از ولتاژ بیش از حد ، قطبیت معکوس یا بیش از حد جریان جریان موج دار در مدار الکترونیکی میباشد.این عمل بیشتر در مدار تغذیه انجام میگیرد و میزان مرغوبیت خازن الکترولیتی نیز  در آن بی تاثیر نیست.

از جمله معایب خازن های الکترولیت Electrolytic capacitor  در مدار الکتریکی این است که نسبت به افزایش ولتاژ اعمال شده در مقابل ولتاژ مجاز آن، همچنین معکوس شدن پلاریته حساس ترند. و قابلیت تحمل جریانهای شارژ و دِشارژ زیاد را ندارند. این خازن ‌ها با جا به ‌جا بستن پایه ‌های شان جریان زیادی را به خود وارد کرده و منفجر می ‌شوند.خازن الکترولیتی همان خازنهای ثابت هستند، اما اندازه و ظرفیتشان از خازنهای ثابت بزرگتر است. نام دیگر این خازنها، شیمیایی است. علت نامیدن آنها به این نام این است که دی ‌الکتریک این خازنها را به نوعی مواد شیمیایی آغشته می ‌کنند که در عمل ، حالت یک کاتالیزور را دارا می ‌باشند و باعث بالا رفتن ظرفیت خازن می ‌شوند. اما این حالت کاتلیزوری در مواردی سبب نَشتی جریان و ایجاد اختلال ، نویز ، و آسیب به مدار الکترونیکی میشود.



  • هر خازنی تحمل ولتاژ خاصی دارد و وقتی ولتاژ بیش از حد تحمل خازن به خازن بدهیم الکترون های لایه آخر صفحات هادی بیرون بزند و از طریق جرقه ای این الکترون ها بین دو صفحه جابه جا شوند و خازن  معیوب  شود.این امر در خازن های الکترولیت Electrolytic سبب آسیب جدی و اختلال و از کار افتادن مدار میگردد. چون در ساختمان داخلی خازن های الکترولیت Capacitor  Electrolytic مایع رسانای یونیزه شده در آن استفاده شده و بیشترین میزان ذخیره برق را نسبت به خازن‌ های دیگر دارد. این خازن‌ ها با جا به‌ جا بستن پایه ‌های شان جریان زیادی را به خود وارد کرده و منفجر می‌ شوند.بهره وری از خازن بزرگ در خازن های الکترولیتی نیز دارای اشکالات متعددی است. از جمله این اشکالات می توان به جریانهای نشت زیاد ، تحمل مقادیر ، مقاومت سری معادل آن و طول عمر محدود اشاره کرد. خازنهای الکترولیتی می توانند الکترولیت مرطوب یا پلیمر جامد باشند. آنها معمولاً از تانتالیوم یا آلومینیوم ساخته می شوند ، اگرچه ممکن است از مواد دیگری نیز استفاده شود. ابر رساناها زیر گروه خاصی از خازنهای الکترولیتی هستند.
  • پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)
  • دکترایِ  تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک