کنترل رله – کنتاکتوری و مزایای PLC نسبت به سیستم رله – کنتاکتوری در (برق _ الکترونیک)

پژوهشگر و نویسنده: (  افشین رشید )



نکته : تا قبل از به کار گیری تکنولوژی PLC ها، سیستم های کنترل با استفاده از ترکیبات رله و کنتاکتوری پیاده سازی می شدند در این مدل ابتدا می بایست نقشه های کلیه مدارات کنترلی طراحی شود.سپس رله کنتاکتورها و سایر قطعات الکتریکی مورد نیاز انتخاب و نصب شوند و سپس دارای ارتباطات لازم با سیم بین قطعات انجام شود. 

این روش در مقایسه با استفاده از PLC  دارای معایب زیادی می باشد که مهمترین آن عدم انعطاف پذیری نسبت به اصلاحات است. یعنی در صورت نیاز به تغییر در منطق کارکرد، باز و بسته کردن سیم ها و جابجایی قطعات الکتریکی اجتناب ناپذیر است. در صورتی که این عمل در PLC تنها با تغییر نرم افزاری در کد برنامه انجام می شود.



مزایای PLC  نسبت به سیستم رله – کنتاکتوری

 تغییر منطق کارکرد PLC بسیار ساده تر و سریعتر ) به شکل نرم افزاری ( انجام می شود.PLC جای بسیار کمتری اشغال می کند.،و اکثر PLC ها دارای واحد های عیب یابی ( Diagnostic ( هستند و در صورت توقف عملیات علت خطا یا اشکال در برنامه را نشان می دهند. برای تکثیر سیستم کنترل مبنی بر PLC کافی است تنها برنامه آن کپی شود. به طور کلی PLC ها عمر بالاتری دارند و عاری از اشکالات مکانیکی رایج در رله – کنتاکتورها هستند.و دارای اطلاعات به روز شده میباشند.



PLC دستگاهی است که قابلیت برنامه ریزی داخلی دارد و به اصطلاح منطق پذیر است و ما با دادن یک برنامه نرم افزاری، فرمان های مد نظر مان را در پی ال سی برنامه ریزی می کنیم این فرمان میتواند از طریق  انواع سنسور های صنعتی به پردازنده داده شود و با دادن فرمان ورودی به plc ، در خروجی می توانیم در زمان و مکان مناسب از PLC فرمان های از قبل برنامه ریزی شده را دریافت کنیم.پیشرفت های چشمگیر فناوری نیمه هادی در زمینه ساخت ریز پردازنده و حافظه های با حجم بالا امکان ساخت کنترل کننده های منطقی الکترونیکی برنامه پذیر را فراهم آورد . در این کنترل کننده ها برخلاف کنترل کننده های مبتنی بر قسمت های الکترومکانیکی ، برای تغییر منطق کنترل کافی است بدون تغییری در سیم کشی یا قطعات ، فقط برنامه کنترل را تغییر دهیم . در اینصورت می توانیم از یک کنترل کننده منطقی برنامه پذیر هرجا که خواسته باشیم استفاده نماییم .

نویسنده: دکتر (افشین رشید )