_ بخش شناخت ترانسفورماتور Transformator
ولتاژ یا جریان تعیین کننده ترانسفورماتور
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )
در مدارات الکترونیکی ترانسفورماتور ها ولتاژ AC را یا افزایش یا کاهش میدهند. ترانس یا ترانسفورماتور، یک دستگاه الکتریکی است که برای تبدیل جریان متناوب از یک ولتاژ به ولتاژ دیگر طراحی شده است. این دستگاه می تواند برای ولتاژ های “فزاینده” یا “کاهنده” استفاده شود و بر اساس اصل قانون القای مغناطیسی کار میکند. ترانس هیچ قطعه متحرکی ندارد و یک دستگاه کاملاً ثابت است که قادر می باشد تحت شرایط عملیاتی، بدون دردسر و برای مدت طولانی کار کند. این دستگاه، در شکل ساده اش، متشکل از دو سیم پیچ یا بیشتر تشکیل شده است؛ این آرایش، شامل سیم های عایق دار است که بر روی یک هسته ی فلزی قرار دارند. زمانی که ولتاژ به یک سیم پیچ که آن را سیم پیچ اولیه می نامیم، وارد میشود، در هسته آهنی، خاصیت مغناطیسی ایجاد می کند؛ سپس یک ولتاژ در سیم پیچ دیگر ایجاد می شود که آن را سیم پیچ ثانویه یا خروجی می نامیم. تغییر ولتاژ (یا نسبت ولتاژ) بین سیم پیچ اولیه و ثانویه، به نسبت چرخش بین دو سیم پیچ بستگی دارد.ترانس های عایق دار و مجزا، از نظر ساختار و عملکرد، یکسان هستند. این واژه ها برای توصیف ایزوله کردن سیم پیچ های اولیه و ثانویه، یا عایق بندی بین این دو به کار می روند.
در سیم پیچ ترانسفورماتور از سیم مسی روکش دار استفاده می شود. سطح مقطع سیم های ترانس متناسب با جریان برای سیم پیچی ترانسفورماتور، معمولاً روی قرقره های پالستیکی (ترمو پلاست) مورد نیاز مصرف کننده محاسبه می شود. سیم پیچ ترانسفورماتور های کوچک را معمولا می پیچند و از سیم های الکی با مقطع گرد استفاده می کنند. تعداد دور سیم پیچ ها را با حرف N نشان می دهند.هستۀ ترانسفورماتور از آهن است و به شکل های مختلف ساخته می شود. برای کاهش تلفات در ترانسفورماتور ها، و کاهش حرارت جنس هسته ترانسفورماتور ها Transformer را ورق ورق می سازند. ورقه هایی که شکل »EI » دارند، از جمله ورق های پر کاربرد برای هسته ترانسفورماتور هستند.
ترانسفورماتور وسیلهای است که انرژی الکتریکی را به وسیلهٔ دو یا چند سیم پیچ و از طریق القای الکتریکی از یک مدار به مداری دیگر منتقل میکند. به این صورت که جریان جاری در مدار اول (اولیهٔ ترانسفورماتور) موجب به وجود آمدن یک میدان مغناطیسی در اطراف سیم پیچ اول میشود، این میدان مغناطیسی به نوبهٔ خود موجب به وجود آمدن یک ولتاژ در مدار دوم می شود که با اضافه کردن یک بار به مدار دوم این ولتاژ میتواند به ایجاد یک جریان ثانویه بینجامد.ولتاژ القا شده در ثانویه VS و ولتاژ دو سر سیم پیچ اولیه VP دارای یک نسبت با یکدیگرند که به طور آرمانی برابر نسبت تعداد دور سیم پیچ ثانویه به سیم پیچ اولیه است. به این ترتیب با اختصاص دادن امکان تنظیم تعداد دور سیم پیچ های ترانسفورماتور ، میتوان امکان تغییر ولتاژ در سیم پیچ ثانویهٔ ترانس را فراهم کرد.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
دکترایِ تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک