مدارهای ترکیبی (مدارات منطقی) نحوه عملکرد و کاربرد ها (مهندسی برق_ الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )
نکته : برای تبدیل کدهای باینری به اعداد دهدهی از مدار مبدل ترکیبی یا مدارهای ترکیبی استفاده میشود
هر مدار منطقی شامل ترکیبی از گیتهای منطقی است که برای بررسی عملکرد هرمدار منطقی باید رفتار آن به ازای همه ورودی های ممکن مدار بیابیم. یعنی برای تحلیل یک مدار ترکیبی باید یک تابع منطقی از ورودیها برای هر خروجی نوشت. این توابع منطقی توابعی بر اساس تمامی متغیر های ورودی می باشند و از روی آنها وضعیت هر خروجی به ازای هر ترکیبی از ورودیها مشخص می شود. که نمونه ای از این مدارات منطقی همان گیتهای منطقی هستند.
مدارات منطقی ترکیبی مداراتی هستند که خروجی آنها در هر لحظه فقط به ورودی های همان لحظه بستگی دارد. به بیان دیگر یک مدار ترکیبی، مداریاست بدون پسخورد و یا بدون عنصر حافظه ای برای ذخیره وضعیت قبلی مدار میباشد.
نکته : خروجی مدارهای منطقی ترکیبی (Combinational) تنها تابعی از وضعیت فعلی ورودی است. با تغییر ورودی، خروجی نیز به طور آنی تغییر میکند که این خروجی ممکن است 0 منطقی یا 1 منطقی باشد.
مدارهای ترکیبی هیچ فیدبکی ندارند و هر تغییری در سیگنالهای ورودی، بلافاصله در خروجی تأثیر میگذارد. به عبارت دیگر، در یک مدار ترکیبی، خروجی هر زمان به ترکیب ورودیها در همان زمان وابسته است. از آنجایی که در طراحی مدارهای ترکیبی هیچگونه «حافظه»، «زمانبندی» و یا «حلقهی فیدبک» استفاده نمیشود، اگر وضعیت یکی از ورودیها از 0 به 1 و یا از 1 به 0 تغییر کند، خروجی متناظر نیز تغییر خواهد کرد.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )