مدارهای ترتیبی (مدارهای منطقی ) نحوه عملکرد و کاربرد ها (مهندسی برق_ الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )
نکته: مدارهای ترتیبی به دو گروه همزمان (سنکرن) و غیر همزمان (آسنکرون) تقسیم میشوند. فهم درست از انواع مدارهای (ترتیبی و ترکیبی ) در الکترونیک کمک بسیار به شناخت مدارات مختلف از جمله مدارات باحافظه میکند.
مدارهای ترتیبی مدارهای هستند که پیشبینی وضعیت منطقی خروجی های آنها با دانستن ورودی های فعلی مدار همیشه امکانپذیر نیست. به عبارت دیگر خروجی آنها عالوه بر ورودیهای فعلی به ورودیهای قبلی مدار نیز وابسته است. مدارهای ترتیبی را مدارات با حافظه هم میگویند. سلولهای حافظه ساده ترین مدارهای ترتیبی هستند. این سلولها را فلیپ فالپ مینامند. این نوع مدار ها(ترتیبی) در خروجی(در هر لحظه) علاوه بر اینکه تابعی از ورودی فعلی(به ورودی همان لحظه بستگی دارد ) ، تابعی از ورودی های قبلی هم در مدار موجود میباشد. (یعنی به ورودی های قبلی هم بستگی دارد و هم ورودی همون لحظه و هم ورودی لحظات قبل از ورود به مدار ترتیبی ) موجود میباشد. مدارهای ترتیبی به دو گروه همزمان (سنکرن) و غیر همزمان (آسنکرون) تقسیم میشوند.
فلیپ فالپها (FlipـFlop ) : مدارهای ترتیبی که دو وضعیت پایدار دارند را فلیپ فالپ میگویند.
انواع فلیپ فالپ: فلیپ فالپها را به چهار دسته RS,JK,D,T تقسیم میکنند.
تقسیم بندی فلیپ فالپها براساس پالس ساعت RTC :
مدارهای ترتیبی زمان تغییر وضعیت یا پذیرش اطالعات جدید را به کمک پالس ساعت (ClockPulse )تعیین میکنند. چگونگی عملکرد فلیپ فالپها را براساس پالس ساعت تقسیم بندی می کنند.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )