_ بخش دیود زِنِر (zener diode)  _ امنیت در مدار الکترونیکی

عملکرد دیود زِنِر در حالت " دوپ شدید " جریان اِلکتریکی

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)


نکته : دیود زِنِر یکی از مهمترین دیود های نیمه هادی است که در زندگی روزمره ما استفاده می شود. این یک دیود خاص است که در شرایط بایاس معکوس کار می کند. این اجازه می دهد تا جریان از آند به کاتد جریان یابد و همچنین در جهت معکوس کار می کند

دیود اتصال pn با دوپ شدید که در شرایط بایاس معکوس کار می کند دیود زِنِر نامیده می شود. آنها دستگاه های نیمه هادی خاصی هستند که به جریان اجازه می دهند در هر دو جهت جلو و عقب جریان یابد. برای دیود زنر، افت ولتاژ در سراسر دیود صرف نظر از ولتاژ اعمال شده همیشه ثابت است. بنابراین، دیودهای زنر به عنوان تنظیم کننده ولتاژ استفاده می شوند.

 


دیود زنر را می توان به عنوان یک دیود اتصال pn بسیار دوپ شده در نظر گرفت که به گونه ای ساخته شده است که در شرایط بایاس معکوس کار کند.دیود زنر که دیود شکست نیز نامیده می شود در شرایط بایاس معکوس کار می کند. خرابی الکتریکی که در شرایط بایاس معکوس دیود اتصال PN رخ می دهد، اثر زنر نامیده می شود. در این شرایط زمانی که میدان الکتریکی به مقدار زیادی افزایش می‌یابد، امکان تونل زدن الکترون‌ها از باند ظرفیت به نوار رسانایی یک نیمه‌ رسانا را فراهم می‌ کند که به طور ناگهانی جریان معکوس را افزایش می‌ دهد.

دیود زنر که به عنوان دیود شکست نیز شناخته می شود، یک دستگاه نیمه هادی با دوپ شدید است که به طور ویژه برای عملکرد در جهت معکوس طراحی شده است. وقتی پتانسیل به ولتاژ زنر می رسد که به ولتاژ زانو نیز معروف است و ولتاژ در ترمینال دیود زنر معکوس می شود، در آن زمان، اتصال از بین می رود و جریان در جهت معکوس شروع به جریان می کند. این اثر به اثر زنر معروف است.

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)

دکترایِ  تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک