(طراحی مدار) تجزیــه و تحلیــل و بررســی تقویت‌ کننده هــای  قدرت در مدارات سیگنال /ترتیبی (مهندسی برق _ الکترونیک)

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر (  افشین رشید )

نکته: هنگامی کــه یک ســیگنال الکتریکی را بــه ورودی یک تقویت کننــده می دهیــم ، متناســب بــا این که چــه مقدار از یک ســیکل کامل ســیگنال متناوب ورودی تقویت میشود، تقویت کننده ها را دسته بندی می کنند و براساس آن کالس های مختلف A ، B ، AB و C شکل می گیرد.

اگر بخواهیم یک سیگنال الکتریکی را از یک مدار به مدار دیگری انتقال دهیم متناسب با انتقال حداکثر توان ، حداکثر ولتاژ یــا حداکثر جریان که از مدار اول به مدار دوم انتقــال می یابد، وضعیت امپدانس ورودی طبقــه دوم و امپدانس خروجی طبقه اول باید در نظر گرفته شــود.برای این که بتوانیم حداکثر توان را از طبقه اول به طبقه دوم انتقال دهیم، باید امپدانس خروجی طبقه اول با امیدانس ورودی طبقه دوم با هم برابر باشــند. در این حالت می گوییم در شرایط مدار تطبیق توان وجود دارد. در مدار تقویت کنندۀ کلاس A ، دامنه سیگنال در تمامی سیکل بــه یــک انــدازه تقویت می شــود، به عبــارت دیگــر در این تقویت کننــده هیــچ قســمتی از یک ســیکل کامــل حذف نمی شــود.در مدار تقویت کننــده کلاس B ، نقطــه کار ترانزیســتور را طوری انتخاب می کنند که فقط نیم سیکل مثبت یا نیم سیکل منفی از سیگنال ورودی را تقویت کند . 

این تقویت کننده از نظر DC ، طوری بایاس میشــود که شکل موج ورودی را بیشتر از 180 درجه و کمتر از 360 درجه تقویت می کند. بایاس این تقویت کننده مشابه class کلاس A است با این تفاوت که مقادیر آن فرق میکند .ترانزیستور در آستانه هدایت قرار دارد. با افزایش دامنه سیگنال ورودی ، ترانزیستور بیشتر هادی می شود و جریــان کلکتــور آن افزایش می یابد . در نیم ســیکل منفی ترانزیستور به حالت قطع می رود.همــه ی تقویت کننده هایــی که ولتاژ یا جریــان یا هر دو را تقویــت می کنند در واقع تقویت کننده توان هســتند. منظور از تقویت کننده (تــوان  قدرت)تقویت کننده هایی اســت که بتوانند تــوان قابل ملاحظــه ای را به بار انتقــال دهند. معمولا تقویت کننده های قدرت تقویت جریان را بر عهده دارند

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر (  افشین رشید )