(طراحی مدار الکترونیکی) عملکرد ترانزیستور transistor در مدارات الکترونیکی (برق _ الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )
نکته: ترانزیستور وسیله ای است که جریان یا ولتاژ را تنظیم می کند و به عنوان سوئیچ یا دروازه برای سیگنال های الکترونیکی عمل می کند. ترانزیستورها از سه لایه از یک ماده نیمه هادی تشکیل شده اند که هر یک قادر به حمل جریان هستند.
ترانزیستور در مدار جریان یا ولتاژ را تنظیم می کند و به عنوان سوئیچ یا دروازه برای سیگنال های الکترونیکی عمل می کند. ترانزیستور از سه لایه از یک ماده نیمه هادی تشکیل شده است که هر یک قادر به حمل جریان است. نیمه هادی موادی مانند ژرمانیم و سیلیکون است که برق را به روشی "نیمه رسانا" هدایت می کند. در جایی بین یک هادی واقعی مانند مس و یک عایق (مانند پلاستیک پیچیده شده در سیم ها) قرار دارد.مواد نیمه هادی توسط یک فرایند شیمیایی به نام دوپینگ خاصیت ویژه ای به دست می دهند . دوپینگ به موادی منجر می شود که یا الکترون های اضافی را به مواد اضافه می کند.
تغییر کوچکی در جریان یا ولتاژ در لایه نیمه هادی داخلی (که به عنوان الکترود کنترل عمل می کند) یک تغییر بزرگ و سریع در جریان عبور از کل مؤلفه ایجاد می کند. بنابراین مؤلفه می تواند به عنوان سوئیچ عمل کند و بارها و بارها دروازه الکترونیکی را در هر ثانیه باز و بسته کند. رایانه های امروزی از مدار ساخته شده با فناوری نیمه هادی اکسید فلزی (CMOS) مکمل استفاده می کنند. CMOS از دو ترانزیستور مکمل در هر دروازه استفاده می کند .
ترانزیستورها عناصر اصلی در مدارهای یکپارچه ( IC ) هستند که از تعداد بسیار زیادی ترانزیستور متصل به مدار تشکیل شده و در یک میکروچیپ سیلیکونی واحد پخته می شوند.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )