بخش (سِلف _ چوک شناسی)

چوک مهره ای Choke یا (چوک نواری) جلوگیری از نویز های الکتریکی در مدار (ترکیب چوک و مقاومت) هیبریدی

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)


نکته: چوک مهره ای یا چوک نواری(ترکیب چوک و مقاومت) متشکل از یک استوانه با هسته فریت که مدار الکترونیکی را برای جلوگیری از نویز های اِلکترونیکی اِحاطه کرده است.

چوک مهره ای یا چوک نواری (ترکیب چوک و مقاومت) برای فیلتر کردن خروجی رِکتیفایر و ارائه خروجی DC خالص استفاده می شود.و همچنین  به دلیل خاصیت مغناطیسی آن در رله ها، مدارشکن ها و غیره استفاده می شود.در ساختار  و ساختمان داخلی چوک مهره ای یا چوک نواری (ترکیب چوک و مقاومت) معمولاً سیم ها را بر روی هسته می پیچند . هسته می تواند از جنس مواد مغناطیسی و یا غیر مغناطیسی باشد . در مواردی که میدان ایجاد شده توسط سیم پیچ به اندازه کافی قوی باشد از هسته های غیر مغناطیسی یا همان مواد عایق استفاده می کنند و در سایر موارد از هسته های مغناطیسی استفاده می شود .


در ساختار  و ساختمان داخلی چوک مهره ای یا چوک نواری (ترکیب چوک و مقاومت) در تغییرات میدان مغناطیسی نیز خود وابسته به سرعت تغییرات جریان و یا به عبارتی وابسته به فرکانس جریان و همچنین وابسته به مقدار جریان است . افزایش فرکانس جریان سبب افزایش ولتاژ القا شده و کاهش فرکانس جریان سبب کاهش ولتاژ القا شده می گردد . مقدار جریان نیز با ولتاژ القا شده در دو سر هادی رابطه مستقیم دارد . یعنی هر چه شدت جریان عبوری از هادی بیشتر باشد ، میدان مغناطیسی ایجاد شده در دو سر هادی قوی تر و هرچه شدت جریان کمتر باشد ، میدان مغناطیسی ایجاد شده نیز ضعیف تر خواهد بود . اما برای تعیین جهت ولتاژ القا شده در دو سر هادی از قانون لنز استفاده می شود .طبق قانون لنز جهت ولتاژ القایی همواره به گونه ای است که با عامل به وجود آورنده اش مخالفت می کند . یعنی هنگامی که جریان افزایش می یابد ، جهت ولتاژ القایی به گونه ای است که با افزایش جریان مخالفت می کند و هنگامی که جریان کاهش می یابد ، جهت ولتاژ القایی به گونه ای است که با کاهش جریان مخالفت می کند . بنابراین همواره ولتاژ داده شده به دو سر سیم پیچ با ولتاژ القا شده در سیم پیچ 180 درجه اختلاف فاز دارد . یعنی با زیاد و کم شدن ولتاژ داده شده به دو سر یک سیم پیچ در یک جهت ، ولتاژ القا شده در سیم پیچ در جهت مخالف آن زیاد و کم می شود . 


پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)

دکترایِ  تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک