آشنایی بیشتر با ساختار مدار های منطقی و گیت Gate ها (برق _ الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: ( افشین رشید )
نکته: مدارهای دیجیتال الکترونیکی ، مدارهای منطقی نیز نامیده می شوند. زیرا اینگونه مدارهای در مقابل ورودی مناسبی ، تولید کننده یک سری اعمال منطقی میباشند . هر گونه اطلاعات محاسباتی یا کنترلی مورد نظر را می توان با عبور سیگنال های دودویی از میان دسته های متفاوت مدارهای منطقی مورد استفاده قرار داد ،که هر سیگنال نشان دهنده یک متغیر بوده و یک بیت از اطلاعات را حمل می کند .
مدار های منطقی که اعمال منطقی AND و OR و NOT را اجرا می کند . این مدارها که گیت نامیده می شوند بلوکهای سخت افزاری هستند که با ورودی منطقی مناسبی در خروجی خود ٠ یا ١ منطقی تولید می کنند . توجه کنید که چهار نام مختلف برای این مدار ها به کار رفته است.مدار های دیجیتال ، مدار های سوئیچینگ ، مدار های منطقی و گیت ها ، همه این اساس بطور گسترده ای استفاده میشوند ولی بهتر است ما این مدار های را AND و OR و NOT گاهی (مدار وارونگر) یا معکوس کننده نیز نامیده می شود زیرا سیگنال (دو دویی) را معکوس می کند .
فرم ریاضی منطق دو دویی ، اغلب جبر بول و یا جبر سوئیچینگ خوانده می شود . این جبر برای تشریح عملیات شبکه های پیچیده در مدارهای دیجیتال استفاده می گردد. طراحان سیستمهای دیجیتال از جبر بول برای تبدیل اشکال مدارها به عبارت جبری و بالعکس استفاده می کنند. گیت های دیگری یعنی بعنوان گیت های استاندارد در طراحی سیستم های دیجیتال به کار می روند .این گیتها عبارتند از:
NAND ، NOR ، XOR ، XNOR
تابع NAND ، مکمل AND می باشد و متشکل از یک سمبل AND که بدنبال آن دایره کوچکی قرار گرفته است . تابع NOR مکمل تابع OR بوده و بوسیله سمبل OR که به دنبال آن دایره کوچک نمایش داده می شود . گیت های NAND و NOR به سادگی به وسیله مدارات ترانزیستوری قابل تولید بوده و می توان به راحتی توابع بول را با آنها پیاده نمود . گیت XOR دارای سمبل مشابهی با OR می باشد ،
نویسنده: دکتر (افشین رشید )