آشنایی با تفاوت های بین میکروپروسِسور و میکروکنترلر در (مبانی الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: ( افشین رشید )
نکته : در واقع میکروکنترلر ها ، از مدل میکرو کامپیوتر ها طراحی و تولید می شوند. وظایف و نحوه عملکرد میکروکنترلر ها را از پیش تعیین می نمایند. همانطور که از نام آن ها مشخص می باشد به صورت یک IC کوچک هستند و قابلیت برنامه ریزی هستند.
میکروپرسسور به طور کلی یک پردازنده است و برای کار باید به آن چیپ های حافظه و چیز هـای دیگری را به آن اضافه کرد این امکان کاربردی دارد که بر حسـب کارمـان حافظـه مناسـب و دیگـر قطعات را مانند تایمرها و غیره به صورت بیشتری استفاده کنیم ولی مدار خیلی پیچیده می شود و از لحـاظ هزینه هم هزینه بیشتر می شود به همین دلیل امروزه از میکروپرسسورها کمتر استفاده میشود اما این روزها میکرو کنترلر های جدید با حافظه های زیاد تعداد تایمر زیاد پورت های زیاد و تنوع بسیار زیاد انها بر حسب ایــن امکانــات دســت مــا را بــاز گذاشــته اســت تــا دیگــر میکروپرسســورها را فرامــوش کنــیم.
عیب میکروکنترلر :
میکروکنترلر با این همه مزایا در سیستم دارای یک عیب کوچک است.و آن سرعت پایین است (سرعتی معادل یک ملیونیوم ثانیه) سرعت کمی نیست و یک گیت منطقی رو در نظر بگیرید که با توجه به ورودی خروجی خود را تنظیم میکند سرعت عمل این گیـت منطقی 10 به توان منفی 9 ثانیه است یعنی نانو ثانیه ولی اگر ما بخواهیم این گیت رو با میکروکنترلر کار کنیم سرعتی معادل میکرو ثانیه داریم پس از لحاظ سرعت برای کاربرد های خیلی محدودی میکرو کنترلر مناسـب نیست
با وجود اینکه میکروکنترلر ها (ریزکنترلگرها) و میکروپروسسورها ، ریزپردازنده ها را از نظر فنی و ساختاری در یک شاخه قرار میدهند ولی آنها در اجزاء و عملکرد با هم تفاوتهای عمده دارند.در ریز پردازنده ها فقط واحد پردازش به صورت مجزا به صورت یک آیسی IC (مدارمجتمع) وجود دارد که مدارهایی مانند RAM ،آنها در آیسی های مجزا به ریزپردازنده متصل میشوند و با ROM ،واحد ورودی/ خروجی، تایمرها تشکیل یک رایانه را میدهند. آنها همگی در ریزکنترلگر تمام واحد های یک رایانه، از جمله حافظه های RAM ،ROM ،تایمر ها به صورت فشرده و یکپارچه در درون یک آیسی به نام میکروکنترلر قرار میگیرند. امروزه استفاده از میکروکنترلر ها در دستگاه های تجاری برای کنترل عملکرد دستگاه های الکترونیکی خانگی مانند (تلویزیون، اجاق میکروویو oven Microwave) دستگاه کنترل از راه دور و ماشین لباسشویی بسیار متداول و مقرون به صرفه است. به همین دلیل میکروکنترلر را میکرو کامپیوتر هم مینامند.
نویسنده: دکتر (افشین رشید )