(طراحی مدار الکترونیکی) ساختمان داخلی (گیت ها) و دروازه های منطقی در طراحی مدار (مهندسی برق_ الکترونیک)

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر (  افشین رشید )

نکته: به طور کلی یک دروازه منطقی ، یک مدار الکترونیکی نسبتاً ساده است که با توجه به سطوح ولتاژ تعریف شده صفر یا یک منطقی که بــه ورودی آن اعمال میکنیم خروجــی آن نیز دارای یک سطح ولتاژ تعریف شــده صفر یا یک منطقی میشود.

مدار الکترونیکی دروازه های منطقی از یک ســری قطعات الکترونیک تشکیل میشود که مهمترین آنها ترانزیستور ها هســتند .تقســیم بندی هایس که می توان برای دروازه های منطقی در نظر گرفت به نوع ترانزیستور و آرایش آن ها در مدارهای الکترونیکی بستگی دارد . بر این اساس یک سری تقسیم بندی هایی برای دروازه هایی منطقی در نظر میگیرند.

آیسی های  ســری​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​ TTL

 (Transistor Transistor Logic) 

در این نوع IC ها ،دروازه های منطقی ازترانزیستور های معمولی ســاخته میشوند و IC های آن با پیش شماره 74 شروع می شوند. ولتاژ کار این آی سی ها از 75/4 تا 25/5 ولت است. IC هــای TTL در دو نوع معمولــی (pole Totem) و کلکتور باز (OpenCollector) ساخته می شوند . از نظر نماد و یا شکل پایه های IC ، هیچ فرقی بین این دو نوع وجود به جای هم نمی توانند به‌ کار روند . برای مثال ندارد و معمولا IC به شــماره 7400 شامل 4 دروازه منطقی NAND از نوع معمولی است و IC شــماره 7403 نیز شامل 4 دروازه منطقی NAND از نوع کلکتور باز اســت. هنگام تعویض یک IC که شامل دروازه های منطقی یا​​ سایر عناصر الکترونیکی در مدار است، IC جایگزین  حتماً باید مشابه IC موجود در مدار باشد .


همیشه باید خروجی دروازه های منطقی از نــوع کلکتــور بــاز را با یک مقاومت 1kΩ بــه VCC + وصل کنیــد.از مزایــای دروازه هــای منطقــی از نوع کلکتــور باز این اســت که میتوان خروجی آنها را بــه یکدیگر اتصال داد. در این صــورت تمامی خروجــی ها از نظــر منطقی بــا یکدیگر AND میشــوند. ایــن نــوع AND را AND سیمی مینامند. در صورتــی که در دروازه های منطقــی معمولی مجاز به اتصال خروجی ها به یکدیگر نیســتیم. 

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر (  افشین رشید )