پمپ های الکترونیکی ( electronic pump) نحوه عملکرد و کاربرد ها (مهندسی برق _ الکترونیک)
نویسنده: دکتر (افشین رشید )
نکته : پمپ الکترونیکی وسیلهای است که به روش مکانیکی _ الکترونیکی ، که با کمک سیستم مَکش (نوعی گرانش) مایعات و گازها را جابجا میکند. پمپها بر اساس مکانیسم جابجایی سیالات به سه گروه عمده تقسیم میشوند: بالابر مستقیم ، جابجایی وگرانشی تقسیم میشوند.
پمپ های الکترونیکی انواع در انواع مختلفی تولید میشوند و در کاربرد های عمومی و صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. مانند پمپ الکترونیکی آب و پمپ های صنعتی و حتی در چاه های نفت و گاز نیز کاربرد دارند .در ساختمان پمپ الکترونیکی فشار الکترونیکی _مکانیکی همراه با مَکش مورد استفاده قرار میگیرد و کنترل کننده پمپ اتوماتیک به طور کامل کنترل الکترونیکی پمپ هوشمند الکترونیکی با توجه به وضعیت سطح مایعات یا گازها تشخیص داده شده، لوله های مکش و داده های تغییر فشار لوله برای شروع و توقف پمپ تنظیم میگردد.بعضی از پمپ ها جهت شروع به کار از منابعی مانند الکتریسیته، انرژی باد یا آب تغذیه می شود و یا به صورت دستی مدیریت می شود.
پمپ های الکترونیکی با(جابه جایی غیر مثبت)
به دلیل اینکه پمپ های جابه جایی غیر مثبت توانایی زیادی در مقاومت برابر فشار بالا را ندارند ،کمتر در صنعت هیدرولیک از آنها استفاده می شود و عمدتابه منظور انتقال اولیه سیال ازنقطه ای به نقطه ای دیگر بکار گرفته می شوند . در نتیجه پمپ های گریز از مرکز در سیستم های آبرسانی مورد استفاده قرار می گیرند. این پمپ ها به سبب داشتن لقی های زیاد مابین پره های دوار و پوسته آنهاِ ، میزان جریان خروجی پمپ علاوه بر سرعت دورانی محور ، به مقدار مقاومت خارجی سیستم نیز وابسته است و سیال معمولا تمایل دارد به سمتی حرکت کند که با مقاومت کمتری مواجه شود . مقدار جریان خروجی با افزایش مقاومت بار کاهش می یابد و حداکثر فشار در هنگام مسدود بودن خروجی حاصل می شود . که می توان گفت دراین حالت جریان خروجی به صفر خواهد رسید.به همین خاطر بمنظور پمپ نمودن آب شهری و صنعتی از پمپ های گریز از مرکز استفاده می شود چون در مواقع حداکثر مصرف ، فشار به حداقل خود رسیده و در زمان های حداقل مصرف ، حداکثر فشار قابل دسترس می باشد .
پمپ های الکترونیکی گرانشی
با توجه به نفوذ روز افزون سیستم های هیدرولیکی در صنایع مختلف وجود پمپ هایی با توان و فشار های مختلف بیش از پیش مورد نیاز است . پمپ به عنوان قلب سیستم هیدرولیک انرژی مکانیکی را که توسط موتورهای الکتریکی، احتراق داخلی و ... تامین می گردد به انرژی هیدرولیکی تبدیل می کند. در واقع پمپ در یک سیکل هیدرولیکی یا نیوماتیکی انرژی سیال را افزایش می دهد تا در مکان مورد نیاز این انرژی افزوده به کار مطلوب تبدیل گردد. فشار اتمسفر در اثر خلا نسبی بوجود آمده به خاطر عملکرد اجزای مکانیکی پمپ ، سیال را مجبور به حرکت به سمت مجرای ورودی آن نموده تا توسط پمپ به سایر قسمت های مدار هیدرولیک رانده شود.
نویسنده: دکتر (افشین رشید )