مقاومت حرارتی NTC/PTC (نحوه تست و عملکرد معمولی و smd)
نویسنده:  افشین رشید

مقاومت حرارتی NTC/PTC

ترمیستور یا TDR به نوعی از مقاومت ها گفته می شود که با تغییرات دما، مقدار مقاومتشان دست خوش تغییر می شود. در واقع این نوع از مقاومت ها، در زیر مجموعه مقاومت های وابسته به دما (یعنی دمای مرجع که برابر با 25 درجه سانتی گراد است) قرار می گیرند. لازم به ذکر است که ترمیستور ها، مانند سایر مقاومت های معمولی برحسب اهم سنجیده می شوند.

جنس ترمیستور ها از نیمه هادی های متال اکسید (مانند فریک اکساید، نیکل اکساید ) بوده و در دسته قطعات الکترونیکی Passive و غیر قطبی طبقه بندی می شوند و در حالت عادی برای راه اندازی نیازی به منبع تغذیه مستقل ندارد.

محدوده اندازه گیری ترمیستور ها معمولا از 70- تا 150 درجه بوده و حداکثر تا 316 درجه سانتی گراد می باشد و به طور معمول در دمای اتاق (25 درجه سانتی گراد) دارای مقاومتی در محدوده 100 اهم تا 100 کیلو اهم هستند.

انواع ترمیستور ها

ترمیستور نوع NTC :
NTC مخفف عبارت Negative Temperature Coefficient به معنی ضریب حرارتی منفی می باشد. در این حالت مقدار مقاومت با افزایش دما کاهش می یابد.

در شکل پایین مقاومت حرارتی ntc در قطعات smd را مشاهده میکنید .

نحوه ی تست :

نحوه ی تست این مقاومت های حرارتی به این گونه است که با اعمال حرارت به آن بر روی مولتی متر افزایش اهم مشاهده میکنیم در این صورت قطعه مذکور سالم میباشد

پژوهشگر و نویسنده: دکتر (  افشین رشید )