فرکانس چیست (فرکانس فضایی یا مکانی _ فرکانس زاویه ای ) علوم مخابرات (مهندسی برق _ الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )
نکته : در علوم مخابرات فرکانس را میتوان تعداد تکرار یک واقعه در واحد زمان تعریف کرد. این تعریف که به فرکانسِ زمانی نیز موسوم است، به تقابل دو فرکانسِ زاویهای و فرکانسِ فضایی تاکید دارد.
در علوم مخابرات میتوانیم تعریف فرکانس را موسم به دوره (Period) استخراج کنیم. دوره که اصولاً با نام دوره تناوب شناخته میشود، مدت زمانی است که یک رخداد یا واقعه، روند یا سیکل (Cycle) کاملی را (۱ بار) کامل طی میکند و در واقع دوره تناوب را میتوانیم عکس فرکانس تعریف کنیم. فرکانس یکی از مهمترین پارامترهای علوم مخابرات است که به وسیله آن، تمامی پدیدههای ارتعاشی، نوسانی و انواع موجهای مکانیکی و صوتی را تفسیر میکنند. از آنجا که دوره تناوب و فرکانس در واقع یک مفهوم هستند، جهت راحتی کار، معمولاً برای امواج آهسته و طولانی نظیر امواج سطحی اقیانوسها از دوره تناوب موج و برای امواج کوتاه و سریع از فرکانس استفاده میکنند.
نکته: در سیستمهای مکانیکی دوار نیز که با واحد rpm (دور بر دقیقه) سنجیده میشوند، به هر 60 دور در دقیقه، 1 هرتز میگویند.
فرکانس زاویه ای یا (Angular Frequency)
فرکانسِ زاویهای که با نماد یونانی «اُمگا» (Omega : ω) نمایش داده میشود، پارامتری است که میزان یا نرخ تغییر (جابهجایی) زاویهای بر حسب رادیان را در سیستمهای دوار (چرخشی) توصیف میکند. همچنین در امواج متناوب سینوسی شکل (sinusoidal) میزان تغییر فاز را مشخص میکند.
فرکانس فضایی یا مکانی (Spatial Frequency)
فرکانسِ فضایی همانند فرکانس زمانی تعریف میشود. با این تفاوت که محور زمانی با محور مکانی (یک یا چند بعدی) جایگزین میشود. عدد جایگزین که به عدد موج معروف است، همان فرکانسِ فضایی بوده که با واحد رادیان بر متر اندازهگیری میشود. در حالتهای دو و سه بعدی، عدد موج فرم برداری، موسوم به بردار موج، به خود میگیرد.
نویسنده: دکتر (افشین رشید )