عملکرد RFIC در مدیریت پردازش سیگنال های RX و TX در مدار آنتن (برق _ الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید )
نکته : وسایل الکترونیکی امروزی تمایل زیادی به استفاده از فناوری های بی سیم دارند که در آن تمام پتانسیل پردازش دیجیتال و آنالوگ برای فرکانس های بالا در یک سیستم وجود دارد. این سیستم های یکپارچه نیاز به هزینه کم ، مصرف کم ، کارایی بالا و اندازه کوچک دارند ، جایی که نقشی که فناوری چیپ های RFIC ایفا می کند برای گسترش سیستم های بی سیم حیاتی است.
مدار TX فرستنده سیگنال ورودی را پردازش می کند تا یک سیگنال مخابراتی مناسب با مشخصات کانال انتقال ایجاد کند . پردازش سیگنال برای انتقال تقریبا همیشه با مدولاسیون همراه است و می تواند شامل کد گذاری هم بشود . در یک سیستم مخابراتی رادیویی ، فرستنده TX و گیرنده RX به دستگاه های الکتریکی اطلاق میشود که قابلیت فرستادن و یا دریافت پیام را دارند و کانال انتقال ، به محیطی اطلاق میشود که امواج در آن انتشار می یابند. در این سیستم کانال انتقال فضای آزاد است. فضا خاصیت انتقال امواج الکترومغناطیس را دارا میباشد. خط انتقال به کابلهایی گفته میشود که پیام را به صورت موج الکتریکی از فرستنده به آنتن و در محل گیرنده از آنتن به گیرنده انتقال میدهد. مهم ترین مسئله در ارتباط بی سیم فرستادن پیام از طریق امواج الکترو مغناطیسی به فضا و گرفتن این امواج از آن میباشد.
مدار گیرنده سیگنال مخابراتی ( RX ) گیرنده روی سیگنال خروجی کانال عمل کرده ,سیگنال مناسب را برای مبدل واقع در مقصد فراهم می کند . در عمل گیرنده شامل تقویت برای جبران تلفات انتقال و دِمودلاسیون و کد گشایی برای معکوس کردن پردازش سیگنال انجام شده در مدار دریافت کننده سیگنال مخابراتی ( RX ) می باشد. فیلتر کردن نیز عمل مهم دیگری است که در گیرنده انجام می شود .ارتباط رادیویی، از طریق مدار گیرنده سیگنال مخابراتی ( RX ) با استفاده از مدولاسیون امواج الکترومغناطیسی و در فرکانس های رادیویی است. امواج الکترو مغناطیسی می توانند از هوا و خلأ بگذرند. اطلاعات (صدا، تصویر، پیام) با استفاده از روش های معین و با تغییر بعضی از مشخصه های امواج منتشر شده مانند دامنه، فرکانس، فاز یا پهنای پالس منتقل می شوند. امواج الکترو مغناطیسی یا به طور مستقیم یا از راه بازتاب یا پراش، از محیط (هوا، خلأ) عبور می کنند. شدت امواج الکترو مغناطیسی، با افزایش فاصله از منبع انتشار، کم می شود، و در بعضی موارد هم انرژی آن ها توسط محیط انتشار جذب می شود (مانند جذب امواج مایکروویو توسط قطرات باران). پارازیت (تداخل) عموماً موج منتشر شده را دچار تغییر میکند، این تداخل الکترو مغناطیسی از سوی منابع طبیعی (مانند رعد و برق) یا منابع مصنوعی (مثل دیگر فرستنده ها و انتشار دهنده های ناگهانی) ناشی می شود. همچنین مدار گیرنده سیگنال مخابراتی ( RX )، نویز تولید می شود (نویز را نباید با پارازیت یکی دانست). اگر توان نویز یا تداخل به اندازه کافی زیاد باشد، سیگنال مورد نظر دیگر قابل تشخیص و آشکار سازی نیست. این موضوع اساساً باعث محدود شدن گسترهٔ ارتباطات رادیویی و مخابرات می شود.
نویسنده: دکتر (افشین رشید )