_ بخش شناخت ترانسفورماتور Transformator
ترانسفورماتور های اِلکتریکی (هسته چند لایه) بهبود راندمان و ایزولاسیون اِلکترومغناطیسی در مدارات الکتریکی
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
ترانسفورماتور های هسته چند لایه از لایه های عایق (لایه بندی) آهن و گاهی نیکل تشکیل شده اند که به جلوگیری از تشکیل جریان گردابی، کاهش تلفات هسته و بهبود راندمان مغناطیسی کمک می کند. لایه بندی لایه ها و افزودن نیکل، اتلاف انرژی را بیشتر کاهش می دهد و این ترانسفورماتورها را برای منابع تغذیه، تجهیزات صوتی و دستگاه های اندازه گیری که نیاز به تنظیم دقیق ولتاژ دارند، ایده آل می کند. ساختار هسته چند لایه در هر دو کاربرد ترانسفورماتور تک فاز و سه فاز رایج است و از کاربرد گسترده تر در تبدیل انرژی، کاهش ولتاژ و ایزولاسیون فرکانس پشتیبانی می کند.
ورق های چند لایه متراکم که هسته ها از آنها ساخته شده اند، گرمای بیش از حد و جریان های گردشی در هسته را کاهش می دهند. این امر باعث کاهش تلفات انرژی ترانسفورماتور می شود. حذف هر گونه شکاف هوایی بین ورقه ها نیز منجر به راندمان بالاتر خواهد شد. طراحی هسته با شکاف های بزرگ بین ورق های چند لایه، تلفات بی باری یا آهنی بیشتری را به همراه خواهد داشت و راندمان کمتری را به همراه خواهد داشت.
_ نوع ماده ای که هسته ها از آن ساخته شده اند :
هسته های ترانسفورماتور اولیه از آهن جامد استفاده می کردند، با این حال، روش هایی در طول سال ها برای تصفیه سنگ آهن خام به مواد نفوذ پذیرتر مانند فولاد سیلیکونی توسعه یافته اند که امروزه به دلیل نفوذ پذیری بالاتر برای طراحی هسته ترانسفورماتور استفاده می شود. همچنین، استفاده از ورق های چند لایه متراکم، مشکلات جریان های در گردش و گرمای بیش از حد ناشی از طراحی هسته آهن جامد را کاهش می دهد. افزایش بیشتر در طراحی هسته از طریق نَوَرد سرد، آنیل کردن و استفاده از فولاد دانه بندی شده انجام می شود.
دکترایِ تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک