بررسی عملکرد نانو لیزر ها در مدیکال Medical nano laser (دکترای نانو _ میکرو الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
نکته : کاربرد های نانو لیزر در پزشکی پیشرفت چشمگیری داشته است. توانایی اصلاح انواع عملکرد ها در مقیاس های کوچک و استفاده از زمان کاربرد کوتاه تر بر روی بافت های بدن از نانو لیزر این کاربرد ها به طور کلی ارتقای نانو لیزر ها را با قابلیت های منحصر به فرد برای ساخت دستگاه های پزشکی فراهم می کند.
در بسیاری از روش های درمانی و بازسازی سریع مبتنی بر نانو لیزر های پزشکی Medical nano-lasers از جمله در (چشم پزشکی _ دهان و دندان و اورولوژی، پوست ، و به عنوان چاقوی جراحی نیز از نانو لیزر استفاده میگردد.
کاربرد های نانو لیزر در پزشکی محدود به یک یا چند زمینه نمیباشد و تقریباً به تمام زمینه ها رســوخ کرده اســت و در آینــده نیز جنبه های پیشــرفته تری از کاربرد های تشــخیصی و درمانی آن محقق خواهد شد. از جمله در (چشم پزشکی _ دهان و دندان و اورولوژی، پوست ، و به عنوان چاقوی جراحی نیز از نانو لیزر استفاده میگردد. در جراحی بافت نرم، نانو لیزر مانند چاقو عمل میکند اما، نســبت به چاقو دارای مزیت هایی اســت .اول آنکه در مســیر برش، مکانیسم آن به گونه ای است که انعقاد مناسبی ایجاد میکند. این مسئله برای عده ای که مشــکلات انعقادی دارند، یک مزیت محسوب میشود. همچنین با انعقاد حاصل شــده، جراح دید بهتری نســبت به ناحیۀ جراحی خواهد داشت. دوم اینکه با بســته شــدن عروق لنفاوی، ورم و التهاب ناشی از جراحی نیز کمتر میشــود و در نهایت، بیمار ناراحتی های کمتری متعاقب اعمال جراحی خواهد داشــت. همچنین ترمیم ناحیۀ جراحی با سرعت بیشتری رخ خواهد داد. در ضمن جراح با نانو لیزر قادر اســت برشهایی بســیار ریز، دقیق و کنترلشــده انجام دهد حتی میتــوان زمان برش را در حد چند میلیونیوم ثانیه در نانو لیزرهای پالســی کاهش داد. این مزیتها به جراحان کمــک میکند در جراحیهای بافتهای نرم دهانــی، به ویژه اگر در حد میکروسکوپی باشد، قدرت مانور بهتری داشته باشند. این امکانی است که هیچ چاقویی برای آنها مهیا نمیکند.
باریکۀ فروسرخ نانو لیزر به وســیلۀ مولکولهای آب موجود در بافت جذب میشود و موجب تبخیر ســریع این مولکولها و درنتیجه برش بافت میگردد. نانو لیزر به عنوان چاقــوی جراحی نه تنها عمل برش را انجــام میدهد بلکه موجب جوش خوردن رگهای بریدهشــده هم میشود و به همین دلیل جراحی با نانو لیزر معمولاً بدون خونریزی میباشــد. بنابراین از نانو لیزر در جراحی هایی که بیمار دارای انعقاد خون ضعیفی اســت، استفاده میشود. جراحی با نانو لیزر تپی بدون درد میباشد زیرا مدت اثر پالس نانو لیزر کوتاه خواهد بود و اعصاب حســی زمان کافی برای حس کردن ضربۀ وارده نخواهند داشــت.
نتیجه گیری :
کاربرد های نانو لیزر در پزشکی محدود به یک یا چند زمینه نمیباشد و تقریباً به تمام زمینه ها رســوخ کرده اســت و در آینــده نیز جنبه های پیشــرفته تری از کاربرد های تشــخیصی و درمانی آن محقق خواهد شد. از جمله در (چشم پزشکی _ دهان و دندان و اورولوژی، پوست ، و به عنوان چاقوی جراحی نیز از نانو لیزر استفاده میگردد.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
دکترایِ تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک