اِرت الکترونیکی چیست ؟ (نحوه عملکرد در توضیح ) برق ساختمان
نویسنده: دکتر (افشین رشید )
ارت الکترونیکی دستگاهی است که جایگزین کامل چاه ارت میباشد. این سیستم ولتاژها و جریانهای القایی بر روی بدنه فلزی مصرف کننده الکتریکی را به خود جذب میکند و در صورت بروز اتصال بدنه با نفوذ آب به تأسیسات الکتریکی برق را به سرعت قطع مینماید و از برق گرفتگی جلوگیری میکند.
موارد مصرف: بانک ها، واحدهای تجاری، اداری، مسکونی، صنعتی و دستگاههای مصرف کننده برق مانند: خودپرداز، سرورها، رک ها. رایانه، لوازم خانگی و دستگاههای صنعتی
مشخصات فنی: امپدانس زیر ۰.۵ اهم، دارای ورودی و خروجی تکفاز یا سه فاز، دارای خروجی ۵ آمپر تا چند صد آمپر، دارای کابل رابط برای نصب بر بدنه فلزی مصرف کننده الکتریکی برای تثبیت بدنه در صفر، دارای سنسور تشخیص نفوذ آب به تأسیسات الکتریکی و قطع سریع برق، دارای خاصیت تشخیص خطای اتصال بدنه و قطع برق، با سرعت قطع برق در ۲۵ میلی ثانیه، قطع برق در موقع افزایش ولتاژ ارت به بالای ۲۰ ولت، جذب ولتاژها و جریانهای القایی بر روی بدنه فلزی دستگاههای مصرف کننده الکتریکی و کاهش ولتاژ ارت به پایینتر از ۱ ولت، تغذیه با ۲۲۰ ولت ۵۰ هرتز- دارای چندین مکانیزم و پشتیبانهای حفاظتی برای جلوگیری از احتمال هر گونه خطا- ضد زلزله- ضد آب.
مزایای سیستم ارت الکترونیکی:
۱- بدون استفاده از چاه ارت: در صورت استفاده از سیستم ارت الکترونیکی دیگر نیازی به استفاده از چاه ارت نیست.
۲- سرعت بسیار بالا در هنگام عمل قطع برق: سیستم ارت الکترونیکی در صورت اتصال بدنه به سرعت برق را قطع مینماید. سرعت این سیستم بسیار بالاتر از سیستمهای ایمنی دیگر است و سرعت آن در حدود ۲۵ میلی ثانیه است.
۳- عدم کاربرد سیم ضخیم برای سیم کشی ارت: در تأسیسات الکتریکی برای پایین آوردن مقاومت و همچنین قطع فیوز در هنگام اتصال بدنه از سیم ضخیم استفاده میکنند. ولی در سیستم ارت الکترونیکی نیازی به سیم ضخیم برای سیم کشی ارت نیست.
۴- کاربرد در انواع قدرتهای الکتریکی از ۱ کیلووات تا چند صد کیلووات
۵- عدم رخ دادن اتصال کوتاه و قطع شدن فیوز در هنگام عملکرد: در سیستم چاه ارت هنگام اتصال بدنه اتصال کوتاه رخ میدهد. ولتاژ صفر میشود و جریان به حداکثر میرسد. در این هنگام فیوز اصلی قطع میشود. در سیستم ارت الکترونیکی درهنگام اتصال بدنه بدون تأثیر بر روی برق اصلی، برق بصورت سوئیچینگ قطع میشود.
۶- بالا بردن امنیت الکتریکی سیستمهای الکترونیکی و رایانه ای، بخاطر حذف مکانیزم اتصال کوتاه و استفاده از مکانیزم سوئیچینگ
۷- جلوگیری از برق گرفتگی در صورت اتصال بدنه و قطع سریع برق
۸- جذب ولتاژها و جریانهای القایی بر روی بدنه فلزی تأسیسات الکتریکی و تثبیت بدنه فلزی در صفر
۹- عدم خطا در عملکرد
۱۰- دارای خاصیت تشحیص نفوذ آب به تأسیسات الکتریکی و قطع سریع برق در هنگام نفوذ آب به تأسیسات الکتریکی
۱۱- هوشمند
۱۲- بسیار کم هزینه نسبت به چاه ارت
۱۳- دارای عمر طولانی: چاههای ارت هر چند سال یکبار از مدار خارج میشوند و بلا استفاده هستند، ولی سیستم ارت الکترونیکی دارای عمر بسیار طولانی است.
۱۴- بسیار کم حجم و دارای ابعاد بسیار کوچک
۱۵- نصب سریع و آسان
۱۶- قطع برق در موقع بروز جرقههای شدید داخل تأسیسات الکتریکی
۱۷- که سیستم ارت الکترونیکی هیچ ارتباطی به کلیدهای محافظ جان که به نامهای FI، RCD و F. & G. هستند، ندارد. کلیدهای محافظ جان دارای مکانیزم ساده هستند و صرفاً یک نشت یاب هستند، ولی سیستم ارت الکترونیکی یک نشت گیر است و جریانهای القایی را به سمت خود جذب میکند و در صورت اتصال بدنه به سرعت برق را قطع میکند
نویسنده: دکتر (افشین رشید )