(آیسی ic حافظه ROM)عملکرد غیر فرار ROM

پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)


نکته: آیسی ic حافظه تقریباً در هر دستگاه محاسباتی برای قابل اجرا و کاربردی کردن آن مورد نیاز است. آیسی ROM نوعی از حافظه است، داده های ذخیره شده که در آن باقی می مانند، یعنی پس از خروج کاربر از سیستم یا راه اندازی مجدد سیستم، ناپدید نمی شوند. این به دلیل ماهیت غیر فرار ROM امکان پذیر است .

از آیسی ROM به عنوان حافظه ثانویه نیز یاد می شود و به عنوان یک رسانه ذخیره سازی در دستگاه هایی مانند رایانه، تلفن همراه، دستگاه های IoT و غیره استفاده می شود.



آیسی ROM یک مدار مجتمع است که از قبل با داده های عملکردی خاص در زمان ساخت برنامه ریزی شده است. به آن Firmware نیز می گویند. این رام ها فقط به کامپیوترها محدود نمی شوند. اکثر ابزارهای الکترونیکی از عملکرد انعطاف پذیر آن استفاده می کنند. ROM مخفف Read Only Memory است. ROM نوعی حافظه اولیه است. همانطور که از نام آن پیداست محتویات آن فقط قابل خواندن است اما نمی توان روی آن نوشت. این یک حافظه غیر فرار است و بنابراین داده ها حتی زمانی که برق خاموش است حفظ می شود.داده هایی که باید در داخل ROM ذخیره شوند در مرحله ساخت نوشته می شوند. این برنامه چنین برنامه هایی را ذخیره می کند که برای فرآیند بوت شدن رایانه ضروری هستند. به طور کلی نمی توان آن را تغییر داد. با این حال، فناوری هایی برای برنامه ریزی این نوع رام ها در دسترس هستند.


آیسی ROM مانند یک آرایه عمل می کند. تراشه‌های رام شامل شبکه ‌ای از ردیف ‌ها و ستون ‌ها برای روشن یا خاموش کردن هستند. اگر مقدار 1 باشد از دیود برای اتصال خطوط استفاده می کند. اگر مقدار 0 باشد، این خطوط به هیچ وجه متصل نیستند. هر عنصر آرایه مربوط به یک عنصر ذخیره سازی در تراشه حافظه است.آدرس ورودی به تراشه برای انتخاب یک مکان حافظه خاص (مرتبط با شاخص آرایه) استفاده می شود. مقدار خوانده شده از تراشه حافظه با محتوای عنصر انتخاب شده آرایه مطابقت دارد.






آیسی ROM از دو جزء اصلی تشکیل شده است - رمزگشا و گیت OR. در رام ورودی رمزگشا به صورت باینری و خروجی معادل اعشاری آن خواهد بود. تمام گیت های OR موجود در ROM خروجی رمزگشا را به عنوان ورودی خود می گیرند. بر اساس روش های مورد استفاده برای نوشتن داده ها بر روی تراشه های ROM و تعداد دفعاتی که می توان آنها را نوشت، متمایز می شود. 

  • پژوهشگر و نویسنده:  دکتر  (  افشین رشید)
  • دکترایِ  تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک