آشنایی بیشتر با رِگولاتور Regulator (تنظیم کننده ولتاژ) در برق _ الکترونیک

پژوهشگر و نویسنده: دکتر (  افشین رشید )

نکته : اکثــر رگولاتور های ســه پایه از نوع مثبت هســتند ، یعنی قطــب مثبت ولتاژ غیــر رگوله بــه ورودی رگولاتور و قطب منفی نیز به پایه ی مشــترک وارد میشود و ولتاژ تثبیت شده ی مثبــت از رگولاتور خــارج میشــود. در مدارها گاهی لازم اســت از رگولاتورهای منفی استفاده کنیم. 

در رگولاتور های ســه پایه ی منفی ، برعکس رگولاتور های مثبت ، قطب منفی ولتاژ غیر رگوله را به ورودی رگولاتور متصل میکنیم. در این حالت پایه ی مشــترک به ســیم مثبت متصل میشــود و قطب منفی ولتاژ تثبیت شده را از خروجی رگولاتور میگیریم. رگولاتور های ســه پایه با ولتاژ هــا و جریانهای مختلف ، ساخته میشوند.

در دنیای قطعات الکترونیکی ، تنظیم کننده ولتاژ یکی از پرکاربردترین هاست ، این مدار بدون در نظر گرفتن ولتاژ ورودی ، ولتاژ خروجی قابل پیش بینی و ثابت در هر زمان را فراهم می کند. اینکه یک تنظیم کننده ولتاژ چگونه به این وظیفه دست پیدا می کند در نهایت به طراح مربوط است. برخی ولتاژ را می توان با یک دیود ساده تر کنترل کرد ، در حالی که سایر برنامه ها به یک عملکرد پیشرفته از تنظیم کننده های خطی یا سوئیچینگ احتیاج دارند.به منظور تثبیت (ثابت نگه داشتن) ولتاژ مورد نظر در نقاط مختلف مدار از آی سی های رگولاتور استفاده می کنیم. تثبیت به این منظور انجام می شود که ما در مداری نیاز به یک ولتاژ ثابت، مثلا 5 ولت dc دایم ولی نوساناتی در ولتاژ ورودی به مدار ما وجود دارد که بر عملکرد مدار تاثیر می گذارد از این رو از آی سی رگولاتور به منظور تثبیت کننده ولتاژ استفاده می کنیم.

آی سی رگولاتور دارای سه پایه است . پایه وسط آن مشترک است و به زمین مدار یا منفی متصل است . پایه اول ورودی جریان و پایه سوم خروجی تثبیت شده جریان است.نکته بسیار مهم این موضوع است که جریان ورودی به آی سی رگولاتور باید بین 3 تا 8 ولت بیشتر از جریان تثبیت خروجی باشد به عنوان مثال به آی سی 7805 باید بین 8 تا 13 ولت جریان بدهیم تا 5 ولت تثبیت شده در خروجی به ما بدهد. جریان دهی آی سی های رگولاتور 1 آمپر است.

نویسنده: دکتر (افشین رشید )