نانو الکترونیک رویکرد تازه ای را در صنعت الکترونیک در زمینه انواع جدید مدار ها، پردازشگر شیوه های ذخیره اطلاعات و حتی روش های نوینی الکترونیک نوری (دکترای نانو _ میکرو الکترونیک)
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
نکته: در جریان ساختن یک رایانه یا هر وسیله الکترونیکی دیگر، انباشتن و ذخیره اطلاعات بر پایه ای موقتی یا دراز مدت اهمیت دارد. ذخیره کردن اطلاعات در قطعات حافظه انجام می شود و از این رو انواع مختلف آن ها از آغاز ورد حافظه های با مغز مغناطیسی تاکنون به کار برده شده اند.
در واقع، افزایش توانایی حافظه- یعنی مقدار اطلاعاتی که می شود در حجم معینی از فضا ذخیره کرد- حتی شتابان تر از منحنی قانون مور برای چگالی ترانزیستور، ارتقاء یافته است.حافظه های دیسک سخت بر شالوده مغناطیس متکی اند، اطلاعات به صورت قطبش مغناطیسی روی یک دیسک ذخیره و به وسیله هد (نوک) خاصی با چرخش دیسک، خوانده یا نوشته می شود. پدیده ای که در اینجا در کار است مقاومت مغناطیسی غول آسا نام دارد که به اثر میدان های مغناطیسی بر مقاومت الکتریکی اشاره دارد. بسته به قطبش مغناطیسی (اینکه آیا بیت اطلاعات یک باشد یا صفر)، جریان های الکتریکی ثبت شده در هد خواندن فرق خواهند کرد.
با بهره گیری از ساختارهای نانویی، می توان اندازه بیت های حافظه را اساساً بیشتر کاست و به این وسیله چگالی حافظه مغناطیسی و کارایی آن را افزایش داد و هزینه و بهایش را پایین تر آورد. روش های لیتوگرافی نانویی هم اکنون برای مهیا کردن برخی حافظه های بسیار نیرومند به کار گرفته می شوند.علم و فناوری نانوامکانات حافظه ای متفاوتی ارائه می کنند. مثلاً مواد فوتو شکستار ، نمایانگر فقط یک نوع حافظه اپتیکی اند. سی دی ها و دی وی دی ها که برای ضبط موسیقی و فیلم می روند، خود نوعی فناوری اپتیکی به شمار می آیند که خواندن آن ها به کمک لیزر صورت می گیرد.در واقع با استفاده از فناوری نانومی توان ظرفیت ذخیره سازی اطلاعات را در حد هزار برابر یا بیشتر افزایش داد. ذخیره سازی اطلاعات مبحثی بسیار مهم و ضروری است که می تواند به روش های مختلفی انجام شود.حافظه های مغناطیسی و نوری (اپتیکی) متداول عمدتاً دو بعدی اند و بر شالوده یک سطح تخت استوارند. حافظه هایی چون حافظه های تمام نگاشتی و حافظه های شکستار نور بر پایه بر هم کنش نور و ماده استوارند. در چنین حافظه هایی، ذخیره اطلاعات از طریق تغییر حالت های ملکولی با میدان های لیزری پر شدّت صورت می گیرد. لیزرها برای نوشتن اطلاعات در داخل حافظه، یعنی اطلاعاتی که با تابش بیشتر لیزری پر شدّت می تواند تغییر کند یا با نور کم شدّت تر قابل خواندن است، به کار می رود. یکی از چشم گیرترین مزیت های چنین نانو ساختارهای اپتیکی از این قرار است که می توانند در سه بعد وجود داشته باشند، زیرا نه تنها سطح بلکه بدنه ماده هم خوانده می شود. این امر می تواند به کارایی های بالاتر و توانایی ذخیره در حافظه های اپتیکی منجر شود.
نانو الکترونیک رویکرد تازه ای را در صنعت الکترونیک در زمینه انواع جدید مدارها، پردازشگرها، شیوه های ذخیره اطلاعات و حتی روش های نوینی الکترونیک نوری جهت انتقال اطلاعات دارد.
پژوهشگر و نویسنده: دکتر ( افشین رشید)
دکترایِ تخصصی نانو _ میکرو الکترونیک