فازمتر یا فاز نما نحوه کارکرد و یا کاربرد (مبانی ابتدایی برق برای تازه کارها)
نویسنده: دکتر (افشین رشید )
فازمتر یک وسیله برای آزمایش وجود یا عدم وجود ولتاژ الکتریکی (معمولا جریان متناوب AC) است. برای اندازه گیری اختلاف پتانسیل الکتریکی، معمولا از دستگاه مولتی متراستفاده میشود ولی فاز متر فقط مشخص میکند اختلاف پتانسیلی وجود دارد یا نه. از آن جا که فاز متر سبکتر و ارزانتر است و راحتتر قابل انتقال است
فازمتر ها بیشتر به شکل پیچ گوشتی ساخته می شوند و افزون بر باز و بسته کردن پیچ، برای تشخیص سیم فاز از سیم نول نیز بکار میرود. هر گاه نوک فازمتر را داخل یکی از خانه های پریز یا سر سیمی که برق در آن جریان دارد بگذاریم و انگشت دست را روی پیچ انتهایی دسته آن قرار دهیم، اگر لامپ آن روشن شد آن سیم فاز است.
فازمتر از ۸ قطعه تشکیل شده است:
1-لبه ۲-عایق ۳-محافظه ۴-مقاومت ۵-گیره ۶-لامپ ۷-فنر ۸-پیچ
فازمتر همانند لامپ عمل می کند . چون بدن انسان پتانسیل منفی دارد ، لذا می تواند قطب منفی برای مقاومت بسیار بالای موجود در فازمتر باشد.به همین دلیل وقتی که فازمتر را وارد پریز برق می نمایید بخش بسیار کمی از الکترون ها که از مقاومت فازمتر عبور می کنند وارد بدن فرد شده و لامپ درون فاز متر در اثر عبور این جریان کم روشن می شود.
نکته: بدن ما نقش سیم رو ایفا میکنه و زمین نقش نول ، اگر ما کفش عایق پوشیده باشیم ، ارتباط ما با زمین قطع شده و لامپ روشن نمیشود.
اتصال نوک فازمتر به سیم لخت یا داخل کردن این ابزار به داخل سوراخ پریز برق، میتوانید فاز را از نول تشخیص دهید. شاید برای شما این سوال پیشآمده باشد که چگونه با انجام این کار، فاز تشخیص داده شده و لامپ فازمتر روشن میشود، بدون اینکه کاربر دچار برقگرفتگی شود. دلیل این موضوع درون فازمتر نهفته است. داخل فازمتر یک لامپ کوچک همراه با یک عدد مقاومت در چند مگا اهم قرار داده شده و با اتصال فازمتر به سیم فاز و از طرف دیگر اتصال ته فازمتر به زمین (از طریق قرار دادن انگشت) مداری برای روشن شدن لامپ بسته و روشن میشود.
نویسنده: دکتر (افشین رشید )