سیستم شناسایی از طریق امواج رادیویی(RFID) عملکرد ؛ مزایا ؛ معایب 


شناسایی از طریق امواج رادیویی(RFID)، یک فناوری  است که به هدف شناسایی و احراز هویت اشیاء و موجودات زنده به کار گرفته شده و به دلیل مزایای و اهداف گسترده دیگری همچون کاهش هزینه‌ها، افزایش سرعت و انجام احراز هویت در مقیاس وسیع، فناوری RFID مورد توجه صنایع مختلف و به‌خصوص نیروهای نظامی قرارگرفته و روزبه‌روز بر دامنه کاربران آن افزوده می‌شود. 

سیستم های RFID را می توان به نوعی نسل جدید و جایگزین بارکد ها معرفی کرد. برتری این سیستم نسبت به بارکد های قدیمی عدم نیاز به اتصال چشمی مستقیم است. اما RFID  چیست؟ کاربرد آن در چه زمینه ای است؟ RFID با استفاده از تکنولوژی اتصال الکترو مغناطیسی یا الکترو استاتیک در بخش فرکانس رادیویی، طیفی منحصر به فرد از امواج را می سازند. ازین کد های منحصر به فرد می توان برای شناسایی هر شی استفاده کرده و به راحتی و به صورت بی سیم از حضور یا عبور چیزی که در این سیستم ثبت شده است مطلع می شویم.

سیستمRFID

RFID مخفف چیست؟ این کلمه مخفف Radio Frequency Identification است. یک سیستم RFID از قسمت هایی مانند تگ و خواننده تگ تشکیل شده است. این تگ ها از میکروچیپ، حافظه و آنتن ساخته شده اند. خواننده RFID نیز دستگاه متصل به شبکه است که می تواند به صورت ثابت یا قابل هم استفاده شود و با کمک آنتن اطلاعات تگ ها را می خواند. این دستگاه از طریق ارسال امواج فرکانس رادیویی، سیگنال هایی که تگ را فعال می کنند ارسال می کند. تگ بعد از دریافت این سیگنال ها فعال می شود و پاسخی برای آنتن دریافت کننده می فرستد.

انواع فرکانس های سیستم RFID

سه نوع اصلی سیستم وجود دارد. فرکانس پایین (LF)، فرکانس بالا (HF) و فرکانس فوق العاده بالا (UHF). البتهRFID مایکروویو نیز موجود است. استفاده از هر فرکانسی در هر کشور و منطقه متفاوت است.

  •  فرکانس پایین شامل محدوده ۳۰ KHz to 500 KHz می شود. فرکانس معمول در این رنج ۱۲۵ کیلوهرتز است و دارای محدوده انتقال کوتاه هستند. این مقدار معمولاً از چند سانت تا کمتر از حدود ۱۸۰ سانت را شامل می شود.
  • در سیستم فرکانس بالا این محدود معادل ۳ MHz to 30 MHz است. رنج معمول آن نیز مقدار ۱۳٫۵۶ مگاهرتز است. محدوده تحت پوشش نیز شامل چند سانت تا چندین متر می شود.
  • در فرکانس های فوق العاده بالا این رنج معادل ۳۰۰ MHz to 960 MHz است. این فرکانس از حدود ۸ متر دورتر قابل خواندن است. در مواردی نیز تگ هایی با قدرت بسیار بالا ساخته می شوند که تا ۱۰۰ متری نیز قابلیت خواندن دارند
  • .

    انواع تگ های RFID

    دو نوع اصلی از برچسب یا تگ هایRFID وجود دارد. تگ فعال و تگ غیر فعال. در تگ های فعال منبع ذخیره نیرو مانند یک باتری وجود دارند اما در تگ های غیر فعال، باتری وجود ندارد. در عوض انرژی مورد نیاز خود را از آنتن گیرنده تامین می کنند که موج الکترو مغناطیسی را ارسال می کنند. همچنین تگ های نیمه فعال نیز وجود دارند که هم از نیروی باتری و هم آنتن استفاده می کند. این تگ ها معمولاً تا حد ۲۰۰۰ کیلوبایت داده را شامل می شوند. این داده ممکن است شناسه یا سریال منحصر به فردی باشد. این برچسب ها همینطور می توانند فقط خواندنی باشند یا قابلیت هم خواندن و هم نوشتن را داشته باشند. محدوده خواندن این تگ ها نیز به عواملی مانند نوع برچسب، نوع خواننده، تداخل در محیط و.. بستگی دارد. به صورت کلی محدوده تگ های فعال به دلیل وجود منبع قدرت بیشتر از تگ های غیر فعال است.

  • نویسنده:مهندس افشین رشید

    کارشناسی ارشد برق -الکترونیک

    دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

    afshinrashid342@gmail.co