اتلاف جریان در کابل برق و میزان مقاومت در (سیم ) بر حسب اُهم (مبانی برق)
پژوهشگر و نویسنده: ( افشین رشید )
نکته : هر کابلی با سطح مقطع مشخص قادر به انتقال جریان معینی است که اگر جریان از آن حد تجاوز کند سبب تلفات انرژی الکتریکی، کوتاهی عمر کابل و یا سوختن آن می شود.با افزایش طول کابل چون مقاومت کاهش می یابد، افت ولتاژ نیز کم شده و درنتیجه از افت توان نیز کاسته می شود. بنابراین سطح توان تلف شده در کابل نیز تقلیل و کاهش می یابد.
جریان مجاز عبوری از سیم ها و کابل ها به گونه ای تعین می شود که در هر نقطه ای از کابل، حرارت تولید شده در هادی های آن به خوبی به محیط اطراف منتقل شود. همچنین افت ولتاژ مجاز در انتهای مسیر سیم کشی شده دارای اهمیت می باشد.هادی سیم ها عموماً از جنس مس یا آلومینیوم یا ترکیبات آنها ساخته می شوند. هدایت مس از آلومینیوم بهتر است بنابراین سیم های مسی عملکرد بهتری دارند گرچه گرانتر هستند. عایق سیم ها از مواد پلاستیکی است که وظیفه آن تامین ایزولاسیون الکتریکی سیم دارای پتانسیل الکتریکی از محیط اطراف آن است. سیم ها بسته به کاربرد آن ها در ضخامت ها و اشکال مختلف موجود هستند.
میزان مقاومت در (سیم ) بر حسب اُهم
نکته: مقدار اُهم سیم(بدون اعمال و اتصال جریان) با دستگاه های اندازه گیری اُهم از جمله مولتی متر به میزان عدد (۱) میباشد.
مقاومت سیم بطور کلی تابع ، جنس ، طول ، سطح مقطع و درجه حرارت آن می باشد.
R = ρ *(L / S)
در این فرمول واحد مقاومت الکتریکی (R) بر حسب اُهم ،واحد طول سیم (L) بر حسب متر ، واحد سطح مقطع (S) بر حسب میلیمتر مربع و مقدار مقاومت مخصوص (ρ) بر حسب مقاومت حرارتی یا دمای قابل تحمل عنصر تشکیل دهنده مانند مِس (مقاومت مخصوص مس برابر با ۰٫۱۷۵ میباشد) استخراج می شود.
نویسنده: دکتر (افشین رشید )